Paul McCartney – “McCartney”

Travanj – 1970.

Paul McCartney izdaje prvi solo album. Bio je to prijelomni trenutak u životu liverpulske četvorke, koja je tim albumom definitivno otišla u povijest.

Bilo bi lijepo da se to dogodilo na svim poljima, a ne samo na kreativnom, no nažalost nije. Bili smo svjedoci jedne od najdegutantnijih kampanji na osobnoj razini, koja se odvijala između McCartneyja i Lennona. Nakon međusobnih optužbi za raspad Beatlesa, prešlo se na osobna vrijeđanja, te su se u medijima počele pojavljivati slike McCartneyja kako stoji sa čizmama u blatu i drži prljavu svinju. Aluzija je bila jasna.


Paul McCartney “The Lovely Linda”

 No ni to nije bilo dovoljno, Paul se na sljedećem albumu, na naslovnici nalazi sa ovnom, kojeg drži za rogove. I tu je aluzija bila jasna. Čak je i albumu dao ime “Ram”.

Sa druge strane, ni Lennon nije ostajao dužan, ali na svoj način. Na svom prvom solo albumu “Imagine”, našla se kompozicija “How do You Sleep”, posvećena dakako McCartneyju. I bilo je toga još, uglavnom veoma malo lijepoga.

Situaciju koja se počela lagano stabilizirati, kad su se počeli pojavljivati znakovi pomirenja, naprasno prekida smrt Lennona ispred svog stana u New Yorku.

Vjerojatno u nekom dokazivanju, na albumu Paul svira sve instrumente i dakako sve su kompozicije njegove. Album nije dočekan s hvalospjevima, pa čak i s ove vremenske distance, ne zauzima neko značajnije mjesto u ogromnom opusu jednog od najvećih živućih umjetnika našeg doba.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci