Jack White – “Boarding House Reach”

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

U ovoj emisiji će biti riječi o jednom čudnovatom albumu, još čudnovatijeg umjetnika s još čudnovatijim izričajem.
Izričajem koji zaziva neka druga vremena, vremena kad je ingenioznost i crta genijalnosti bila karakterna odlika djela, a ne puka mašta i neispunjena želja.

Ovo je album koji ruši granice, ovo je album koji otvora horizonte i naviše svega, ostavlja nas u nedoumici i s pitanjem, što smo to u životu prespavali, što je to u našem životu prošlo mimo nas, a da nismo ni primijetili.

I da ne duljim, Jack White i album “Boarding House Reach”

Jack White, novi mesija progresivne muzike?.
Pretjerano?
Teško!

“Boarding House Reach” je dokaz tome i teško da itko može osporiti ovu tvrdnju. Album je pun “zamki”, u koje se može slušatelj uhvatiti podređujući očekivanja pa i predznanje, onome što čuje.

Da bi se sublimirao album, “ubrala” njegova esenca i razgradilo tkivo od kojeg je sazdan poželjno je potpuno nepoznavanje opusa kojeg ovaj čovjek ima iza sebe. Dakle, zaboravite The White Stripes, zaboravite The Raconteur, zaboravite The Dead Weather!
U biti, bilo bi najpoželjnije da slušatelj u životu nije čuo ni jednu jedinu notu muzike, što je dakako nemoguće. To je uistinu ta razina od koje se kreće jednom kad se album probavi i kad vam se zalijepi u utrobu i bez prestanka se vrti u memoriji, kao neki (loš) san kojeg se ne možete otresti.

Kaotičnost muzičkog izričaja lansira album na ravan s velikim albumima prošlog stoljeća, poglavito albuma “Lizard”, King Crimsona, velikog djela opusa Frank Zappe, pa i ranih Pink Floyd.

Kreativni kaos u kojem nema ničega, ali ništa ne nedostaje i svega ima previše je predispozicija s kojom se album prima i naposljetku prihvaća u obliku kojem će počivati u nama do zadnjeg dana.

Ali ima tu još puno, previše toga da bi bilo ispušteno.

Jack White ima muda i savršeno ga boli “briga” što će drugi misliti, reći ili napisati. Drugačije i ne može, jer taj umjetnik “grabi ” esencu Beatlesa i beskrupulozno je troši i odbacuje kao da nikad nije postojala.
Frank Zappu koristi kao paravan lucidnosti, a atmosferu kupi od svih, od reda, od Pink Floyda, Jamesa Browna, od sebe samog, i tako se jednostavno “hrani” do trenutka kad izričaj otežava do olovnih proporcija. Onda postoji samo jedan izlaz, eksplozija ili implozija, svejedno, i jedno i drugo je zaglušujuće!

Upijajući genij Tim Burtona s John “Edward Scissorhands” Deepom u glavnom ulozi, Jack White postavlja muzičke temelje u ravan s filmskim, kako u konceptu tako i samoj suštini izričaja.
Nevjerojatna lucidnost izlaganja, slaganja segmenata koji bi kod bilo kog drugog izmamilo podsmijehe, kod Jack Whitea funkcionira kao vojska, poredana u “špaliru” bez pogrešnog iskoraka.

Crna Rupa zvana Jack White usisava sve oko sebe, ždere čak svoju supstancu u nastojanju da probije granice koje postavlja kompozicija, forma, izričaj, pa i sama očekivanja.

Ovakva uniformiranost kaosa jest ono što čini ovaj album velikim, ali ovo je tek početak njegovog života.

“Boarding House Reach” će rasti do nebeskih visina i vrijeme mu može samo biti rame od kojeg će se odbacivati svaki dan, sve više i više, dok jednog dana ta visina ne bude eliminirana nekom božanskom granicom.

I onda će ući u povijest kao jedan od, .. ili pak kao JEDAN!

Eto!

Slijedi album … guštajte, jer ovo je ipak nešto sto se ne čuje baš svaki dan, a pogotovo ne u nas.


I to bi bilo to!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena albumu „”Boarding House Reach”, Jack Whitea.

Što više reći o ovom albumu.
Ništa!
Povijest će mu suditi, ali sud može biti samo jedan, vječnost …


Cijelu MLP-U emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U radio emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci