The Rolling Stones – “Aftermath”

Travanj – 1966.

The Rolling Stones izdaju četvrti album u Engleskoj,Aftermath“.

U Americi album izlazi dva mjeseca kasnije, i biva šesti album grupe na ovom kontinentu. Bilo je to vrijeme kad su kompanije davale sebi za pravo da mijese, dodaju, ukratko, da kroje albume po svom za različita tržišta.

Redovno se događalo da američka i europska izdanja nemaju, ne samo iste omote, već i sadržaj.

Još jedan od eklatantnih primjera sljepoće diskografskih kuća na Otoku jest činjenica da se na albumu u pravilu nije stavljala singlica koja mu je prethodila i za njega utirala put. Bio je to ostatak poslovne logike iz prošlosti, kad su singlice bile te koje su nosile industriju, a ne albumi.

Tako se dogodilo i ovom prilikom, da singlica “Paint it Black” nije izašla na albumu “Aftermath”. Američki je distributer bio nešto vidovitiji, te ju je uvrstio i dakako pogodio. Ima još toga, ali o svemu jednom drugom prilikom.


The Rolling Stones – “Under My Thumb”

Vratimo se albumu “Aftermath”. Album predstavlja prekretnicu u životu i radu grupe. Bio je to prvi album na kojem se nalaze isključivo autorske kompozicije tandema Jagger /Richards. Nadalje, bio je to prvi album na kojem su članovi grupe dobili slobodu rada u studiju te sami određivali tempo snimanja, sadržaj i finalne verzije pjesama. Bio je to prvi album na kojem je Brian Jones svirao “čudne instrumente“. Eksperimentiralo se sa svim i svačim, dok se ne bi dobila kristalna situacija u konstrukciji kompozicije.
(Samim pristupom i načinom rada u studiju, Rolling Stonesi su ovim otvorili vrata progresivnoj muzici, koja je u to vrijeme bila u embrionalnim povojima.)

Kao rezultat tih eksperimentiranja je izašao i največi hit grupe u to vrijeme,  “Paint it Black”, koji je odsviran na sitaru. Pored sitara, Jones je još uveo harmoniku, japanski koto i marimbas, (afrički ksilofon.)

Ne treba biti posebno mudar i zaključiti da je zbog svega navedenoga album bio pun pogodak. Pored hita “Paint it Black”, nosi mnoge standarde grupe, od kojih su se neki zadržali do današnjih dana kao dio koncertnog repertoara. (“Paint It, Black”, “Lady Jane”, “Under My Thumb”…). Nakon ovog albuma the Rolling Stones lete u zvijezde i dosižu visine u kojima obitavaju do današnjih dana.

Za kraj ove crtice iz povijesti, jedna malo poznata činjenica. Album “Aftermath” je u stvari bio zamišljen kao muzika za film “Back, Behind And In Front”, koji nije nikada snimljen.

Kad o brojkama govorimo, samo dvije činjenice. Album “Aftermath” po izlasku dolazi na UK top listu, penje se na prvo mjesto i tu ostaje osam tjedana. S druge strane Atlantika isto bilježi veliki uspjeh, došavši do drugog mjesta Billboarda, i naknadno dosiže platinastu tiražu.


The Rolling Stones – “Aftermath” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci