Derek Smalls – “Smalls Change (Meditations on Ageing)”

Travanj – 2018.

Gitarska legenda Derek Smalls izdaje solo album!
Aj priznajte, da li vam je upitnik iznad glave?

Dakako da je, jer ova legenda i ne postoji. Bolje rečeno, grupa u kojoj svira i koja uživa globalnu popularnost, jednostavno ne postoji!

E sad, vjerujem da je upitnik još veći, najmanje duplo.

Da raspršim nedoumice, Derek Smalls je glumac/komičar Harry Shearer koji je 1984. godine u filmu “This Is Spinal Tap” igrao basistu grupe Spinal Tap. Film je stekao kultni status, a sama grupa do danas održava koncerte, koji su i te kako posjećeni. Muzika iz filma je postala njihov embrionalni opus.

Iako formalno i ne postoje, pravno su i te kako na sceni. Prije nekog vremena su tužili izdavača u Americi za 400 milijuna dolara radi neisplaćenih tantijema od albuma koje su snimili, kao grupa u filmu, ali i nakon njega.


Derek Smalls – “Smalls Change”

Cijela ta priča oko grupe Spinal Tap bi lako mogla postati predložak za još jedan film, o tome kako je nepostojeća „filmska“ grupa postala kultna i oko sebe sve pretvarala u zlato.

Dok se to ne dogodi, imamo nešto drugo, solo album basiste Derek Smalls (aka Harry Shearer) kojem je dao naslov “Smalls Change (Meditations Upon Ageing)”. Da to ne bude samo još jedno u nekom nizu izdanja, pobrinuo se sam autor i to na pomalo bizaran način.

Nepostojećem” basisti su se u studiju pridružili i te kako postojeći: Peter Frampton, Judith Owen, Donald Fagen, Dweezil Zappa, Rick Wakeman, Richard Thompson, Steve Lukather, Joe Satriani, Waddy Wachtel, Michael League, Jeff “Skunk” Baxter, Paul Shaffer, Steve Vai, Larry Carlton, Judith Owen, Jane Lynch i The Hungarian Studio Orchestra.

Sam pogled na imena impresionira i daje albumu sasvim drugačiju dimenziju. Da li je Derek uspio nastaviti “legislativu” benda, to i nije bitno, jer, pogađate, ona i ne “postoji“!

No, pitanje se ipak nametalo, jer pored ovolikih suradnika na albumu sigurno i kvaliteta materijala nije upitna. Ili će pak povijest “preuzeti slučaj u svoje ruke” i smjestiti album na prašnjavu policu.

Ostaje da se vidi!

Povezani članci