Peter Green napušta Fleetwood Mac

sumrak velikana!

“Peter Green napušta Fleetwood Mac!”

Bila je to vijest koja je u crno zavila rock komunu, jer svi su očekivali da će grupa krenuti stazama „Oh Well“, „Albatros“, „Man of the World“. Pogotovo je bila izazovna posljednja kompozicija koju je Peter napisao i snimio s grupom „The Green Manalishi“, koja je bila vrhunac kreativnog napora u smjeru obogaćivanja izričaja grupe i traženja novog smjera u kojem bi se kretala.

Nepotrebno je napominjati da je ovaj segment rada grupe bio samo dio njena života, jer ona je nastala i radila na bluesu, koji je postao podloga za nove kreacije, ali istovremeno, njegovali su i njegovu urbanu formu. Tako da povijesno gledano, grupa je živjela dva života, jedan obojen bluesom, a drugi na top listama koje je nekoliko godina porobljavala hitovima koji su se nizali jedan za drugim.


Fleetwood Mac – “The Green Manalishi”

Ono što nitko nije vidio jest da je Greenovo psihičko stanje erodiralo iz dana u dan, da se super senzibilna umjetnička duša našla okovana drogom, paklenim krugom iz kojeg nije bilo izlaza. Nažalost, taj je izlaz pokušao naći u religiji i to je bila točka na „i“ njegovog članstva u grupi. Naime, nakon izlaska trećeg albuma „Then Play On“, grupa odlazi na turneju i prilikom gostovanja u Njemačkoj Peter susreće neku religijsku grupu koja ga privlači svojim (praznim) obećanjima. Peter instant odlučuje napustiti dotadašnji način života, te su ga članovi jedva nagovorili da bar odradi turneju. Nevoljko pristaje, i po povratku u UK, bend službeno objavljuje da Peter Green nije više član grupe.

Bio je to hladan tuš i kraj jedne ere koja je s iskričavom kreativnošću plijenila pažnju svjetskog auditorija. Po Peterovom odlasku grupa pokušava nastaviti, snimaju par albuma neupitne kvalitete, ali bez karizme lokomotive banda, Petera Greena, te se smještaju u niže razrede rock hijerarhije, sve do dolaska američkog dua Stevie Nicks i Lindsay Bingham.


Fleetwood Mac – “Albatros”

Na drugu stranu, Peter Green ipak još jednom ulazi u studio, ako se to uopće može tako nazvati. Naime, nakon nekog tuluma okuplja (vrhunsku!) ekipu zbrda s dola i bez ikakvog koncepta i kostura snima albuma „The End of the Game“. Naslov dovoljno govori sam za sebe.

Potpuno psihički rastrojen, jedva funkcioniravši na razini amebe, Peter Green nestaje iz javnosti, da bi se naknadno otkrilo da je skoro dvije godine radio na prigradskom groblju. Za sve to vrijeme je odbijao primiti ikakav novac od tantijema i prodaje ploča, tako da se ni preko tijeka novca nije moglo doći do njega.

Drugi dio karijere ovog genijalca nije predmet ove priče, samo mala napomena. Albumi koje je izdao nakon povratka možda nisu božanski kao prethodnici, ali su jednostavno dobri. Najveća zamjerka, bar sa strane autora ovih redaka, ide na autorstvo kompozicija, jer na njima se Peter Green rijetko pojavljuje kao autor. Većinu kompozicija na nekim albumima je skladao njegov brat Mike („Little Dreamer“), manji dio ostali suradnici, dok je pak na nekim albumima Peter isključivi autor (“In the Skies”), ali s upitnim rezultatima kad se uspoređuje s njegovim radom u grupi Fleetwood Mac. (van tog konteksta album je dobar, pa čak i odličan!).


Fleetwood Mac – “Oh Well”

U završnoj fazi karijere osniva The Peter Green Splinter Group s kojim održava koncerte pred prepunim auditorijem, pokušavajući i nikad više ne uspijevajući isporučiti prskavo iskričavu genijalnu crtu s kojom je uletio u nebesa.

I za kraj ono tužno, najtužnije.
“Oh Well” je zarobio sve svjetske top liste, digao Fleetwood Mac na pijedestal najtraženijeg benda na svijetu, a nitko, ali ama baš nitko nije čuo vapaj autora, zov kojim je tražio pomoć stihovima te pjesme!

Now when I talked to God, I knew he’d understand.
He said, ‘Stick by me, I’ll be your guiding hand.
Don’t ask me what I think of you, I might not give the answer that you want me to.”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci