Stuart Sutcliffe
1940. – 1962.

Travanj – 1962.

Stuart Fergusson Victor Sutcliffe umire od aneurizme u mozgu.

Bio je to kraj jedne konfuzne karijere jednog mladića koji je ispred sebe imao sve, živio intenzivnim životom i sa svoje 22 godine napravio i proživio onoliko koliko mnogi ne prožive za cijelog svog vijeka.

Stuart je ostao poznat u povijesti kao originalni basista grupe The Beatles, u vrijeme dok je ova krčila put prema zvijezdama. Lennon i McCartney su ga regrutirali u novooformljenu grupu, jer je imao muzičku pozadinu. U to je vrijeme McCartney preuzeo ritam gitaru, kako bi Stuart svirao bas.

Prvobitno ime velikog sastava je bilo “The Beetles”. Ime uzeto prema sastavu idola Buddy Hollya, “The Crickets”. Ovo prvo, originalno ime se pripisuje Lennonu i Stuartu. Lennon je kasnije, samoinicijativno izmijenio ime grupe u “The Beatles”, prilagođavajući ime grupe riječi “beat”.

Prvi izlet budućih velikana u Hamburg je našao Stuarta na razmeđi između dviju strasti, slikanja i muzike. Presudno je bilo prijateljstvo s njemačkom fotografkinjom Astrid Kirchherr, koja ga je privukla svojom umjetnošću, ali i izgledom. Napušta grupu i odlazi živjeti s njom. Posvećuje se slikarstvu.

U okviru studija u Hamburgu, organizira satove slikanja, i prilikom jednog od njih mu je pozlilo, na putu do bolnice umire. Liječnici su tek naknadno utvrdili uzrok smrti. Činjenica da je za života patio od jakih glavobolja, u to vrijeme nije baš bila znak za uzbunu, te se dogodilo da je zapravo jedna izlječiva bolest usmrtila mladog umjetnika.


Stuart Sutcliffe

O životu Stuarta Sutcliffea je 1994. godine snimljen i film, “Backbeat”. Film se prvenstveno bavi odnosom Lennona i McCartneyja na jednoj strani i Stuarta na drugoj. Isto tako, film vjerno pokriva dio Stuartovog života u Njemačkoj, van okvira grupe koju je napustio. I nažalost, prikazuje okolnosti njegove prerane smrti.

Sama legislativa Stuarta u okviru The Beatlesa i nije baš tako mala kakvom je današnja povijest priznaje. Naime, Stuart je bio nezaobilazan prilikom prvih ulazaka u studio, a poznato je da je njegova izvedba pjesme “Love Me Tender”, snimljene 1961. godine, mamila najviše aplauza za nastupa grupe. To je neminovno povlačilo negativne vibracije unutar grupe, pogotovo od strane McCartneyja.

Na drugu stranu, kolika je bila Stuartova uloga u prvoj, embrionalnoj fazi grupe, svjedoči izjava Lennona koji doslovno kaže da je Stuart bio:”(My) alter ego … a spirit in his world … a guiding force“.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci