J.R. August – “Dangerous Waters”

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

Nastavljam s mini serijom emisija u kojima je recenzija albuma donesena u obliku priče. U prethodnim emisijama sam ispričao priče o albumima „Iz Kapetanovog Dnevnika“, grupe Chui i o albumu „Srce“, zagrebačke grupe Mangroove.

Seriju završavam s albumom „Dangerous Waters“, zabočkoga autora J.R. Augusta aka Nikole Vranića.


Ne imajući dostojnog partnera na našoj (a i stranoj!) sceni, Nikola plovi svojim izričajem kao mornar koji i kroz oluju jedri punim jedrima, iako grabi more bokovima postojano stoji na ruti bez ikakvih skretanja.

Bio je to fragment teksta o EP-u kojeg je Nikola izdao u nedostatku sredstava za cijeli album, a sadržava je dijelove budućeg albuma, „Dangerous Waters“.
Stoga, jednom kad je izašao, album je u neku ruku nastavio život ovog izdanja…


Priča o …

J.R. August – “Dangerous Waters”

Bilo mi je glupo gledati vremensku prognozu, imao sam samo jedan dan slobodnog i to sam namjeravao iskoristiti. Na svoj način i samo za sebe.

„Augusta“ je čekala usidrena u improviziranoj lučici, alge su se već počele hvati na vodenoj liniji prizivajući vrijeme suhog veza i dosadnog posla osvježavanja podvodnog djela jedrilice koja se po nekim labavim kriterijima mogla nazvati i jahtom.

Sunce me probudilo kroz odškrinuti prozor sa škurama na libretac. Počešao sam jaja, protrljao oči i digao se u namjeri da si skuham kavu. Optimizirajući utrošeno vrijeme, na put za WC sam stavio kogomu za kavu i odradio jutarnju WC rutinu. Ali prije nje sam stisnuo zube i popio žlicu jabučnog octa natašte, recept koji sam čuo za žgaravicu koja me je počela uništavati na dnevnoj (noćnoj) bazi.

Voda je čekala, glogolji su iskakali po špakeru, što je indiciralo, kogoma je spremna primiti dozu kofeinskog praška i pretvoriti ga u njeno veličanstvo, jutarnju kavu!

J.R. August – “Dangerous Waters”

Odškrinuo sam vrata i ugledao sunce, ali i prijeteće oblake, ali, „ko hih jebe“, kako bi rekao moj prijatelj Bračanin. To ko hih jebe u originalu se odnosilo na žabare, ali, ipak, igra i kad su oblaci u pitanju, ko hih jebe. Znao sam da srljam, ali, ko hih jebe!

Kava je legla ka „budali triska“ i krv je prokolala starim venama. Pred mnom je bila jutarnja rutina ala lap top, ali zahvaljujući ultra brzoj vezi, (optička vidljivost repetitora) sve skupa je kratko trajalo i počeo sam se pakovati za svoj dan, dan na moru, dan kad ću biti sam sa sobom, doduše s još jednom budalom u mom životu, ali tu nema baš neke pomoći.

U ruksak sam spakirao najnužnije, računao sam da ću uhvatiti nešto ribe usput, tako da je sa mnom išlo samo vino i kruv, bez kojih nisam mogao spremiti dobar ručak. (sve ostalo se nalazilo u brodu!)

J.R. August – “The Brown Trout And The Nightingale”

Nekako kilavo sam se otisnuo od kraja, skoro pao u more kad sam se odgurivao od obale, ali, … , jedrim i to je jedino što je bitno. Nema nešto vitra, ali dovoljno da me izvuče van vale u kojoj stanujem i odnese na otvoreno more. Koliko god ignorirao naznake lošeg vremena, kad sam iskoračio s brodom na otvoreno more, morao sam se pokoriti stvarnosti, ali samo donekle. „Kill them all and come back alone“ mi je odzvanjala u glavi dok se vjetar dizao, napuhao jedra i nagnuo brod do „razme“, ili drugim riječima, par centimetara od razine mora.

I onda sam u nekom perverzno optimističkom raspoloženju upalio stereo na koji sam priključio USB stick na kojem je bio snimljen album J.R. Augusta „Dangerous Water“,

J.R. August – “Crucify Me”

Vjetar se pojačavao, noseći slutnju, ali još uvijek je ono ko hih jebe bilo suviše jako da bi mi pokvarilo dan. Carpe diem je bio mod dana i nisam se namjeravao s njime oprostiti u skoroj budućnosti, bar ne svojevoljno.

S udarima vjera pojačavao sam audio, kako bih čuo što iz njega dolazi. Na display se najprije ukazao naslov „Fisherking“, kao uvodna tema albuma i koja je i te kako legla na podlogu stvarnosti koju je ispleo dan. Tmurna atmosfera klavira u kombinaciji s Nikolinom falsetom je tvorila neku turobnu atmosferu koju je pojačavao nadolazeći red olovnih oblaka s kraja horizonta. Vjetar je pojačavao i jedrilica se počela dobrano naginjati.

„Dangerous Waters“ je potvrdio status situacije u kojoj sam se nalazio. Refuli vjetra su se pojačavali, ali i sve češće pronalazili put do jedra. Obala se polako, neumitno gubila iza mene, ali još uvijek sam tvrdoglavo kretao prema pučini, kao noćni leptir na svjetlo. Iako sam bio svjestan opasnosti, neka me sila gonila naprijed, „no mater what“. Nikola je pjevao: „Size the Day …“, ja mu odgovarao Carpe diem, dok su oblaci tutnjali neku sasvim drugačiju melodiju.

Obala je potonula ispod horizonta, ostali smo samo oblaci, more i ja. Dok je more počelo lagano plaviti razmu broda, sve je odjekivalo falsetom “The Brown Trout and The Nightingale”, da bi naposljetku prešlo u „Crucify me“, znanu kompoziciju koja u sebi nosi multimedijalni pečat i ID kojeg nose velike kompozicije.

J.R. August – “Hold Your Horses”

Jedrilica hvata brzinu, kut nagiba se povećava, oblaci se opasno približavaju visini jarbola. Lagana kišica je počela padati, ali bio sam spreman. Kabanica je bila na dohvat ruke i uskoro je poslužila svojoj svrsi. Iako je bilo skoro podne, pomrčina dnevnog svjetla se spustila na površnu mora, nagovještavajući samo jedno, neveru.

Vjerojatno izgleda suludo, ali adrenalin koji kola venama u tim trenucima prevladava zdrav razum i jednostavno krećete u bitku s prirodom. Suludoj odluci je pridonijela „Rivers Runs Through“ koja je svojom ljepljivom esencom nadvladala sve atmosferski ružno oko mene. Svojom je unutrašnjom ljepotom otrla kapi kiše s mog lica. Nisam ni pomislio okrenuti kormilo, skratio sam jedra i plovio ravno u centar, gdje vrtlog ponire u dubinu i periferija ne postoji.

Bio sam blizu tog vortexa kad je zasvirala „Hold Your Horses“ i kad mi se s usana ote, „Jebem te živote“. Kraj apsolutnog favorita albuma vortex je bio indiragandi (pičkin dim) i jebao sam mu majku, krenuo sam prema njemu, pa što bude.

Vrtlog me je zavrtio, lantina je neurotično prelazila s jedne na drugu stranu, opasno prijeteći da mi zakači lubanju, ali na sreću to nije dogodilo. Manje sreće je bilo s virom koji je zahvatio brod koji se počeo manijakalno vrtjeti, jedva se održavajući na površini.

J.R. August – “River Runs Trough”

Dok je svirao „Mind Heart“, brod se uslijed centrifuge izvukao iz vira i besciljno plutao mirnijim perifernim rubovima vodenog vrtloga.

Iznenada, skoro kako je i počelo, nad morem se nadvila bonaca koja je podcrtala zaglušujuću tišinu koja se razlila do horizonta. Note su bile jedino što je lebdjelo u zraku.

Jedra su mlohavo klapala, tek sam sad osjetio glad. Nije mi se dalo ribariti, otvorio sam paštetu i zalipija (rezervnu) zidarsku. Bilo je dovoljno.

Nije bilo druge, upalio sam motor kako bih se domogao obale. Misli su mi bile na albumu koji se još uvijek vrtio. „When I Wake Up Tomorrow“ me je pratio dok se kopno napokon ukazalo i sve se nekako smirilo.

Dok je motor monotono klepetao, razmišljao sam. Već od samog početka je vidljivo da je produkciji posvećena ogromna pažnja. Nevjerojatno koncizna i do perverzije minuciozno razrađena, a ipak, ni u jednom trenutku ne postaje sama sebi svrha. Od prve do posljednje note u službi njenog veličanstva, kompozicije. Istančanim ukusom za odmjereno doziranje u svemu, od nota do efekata, tim za miks pultom je odradio rijetko viđeno.

J.R. August – “When I Wake Up Tomorrow”

U tom razmišljanju doplovio sam do sigurne lučice, vezao brod i bez raspremanja krenuo kući. Sredit ću ga malo kasnije, nije nikakva žurba, nisam imao volje, jer još nešto mi je prolazilo glavom, nikako uhvati što?
U hodanju prema kući mi je sinulo, carpe diem!

To je bilo to, bila je to misao koja je otvorila, pratila, zatvorila ovaj izuzetan dio dana i ostavila mu ostatak u obliku običnog dana do ponoći.

„Nothing last forewer …..“ je odzvanjalo mislima, „today is gonna be yesterday, when I wake up tomorrow“, da ali, neke stvari su ipak predodređene da traju, možda ne vječno, ali dugo, dugo, … .

Ovaj album je jedan od njih!

Eto!

Bila je to priča o albumu „Dangerous Waters”“, zabočkog umjetnika J. R. Augusta aka Nikole Vranića.

Slijedi album … guštajte, jer ovo je ipak nešto sto se ne čuje baš svaki dan, a pogotovo ne na našoj sceni.


I to bi bilo to!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena albumu „Dangerous Waters”, zabočkog umjetnika J. R. Augusta
Ovime završava mini serija od tri emisije, u kojoj su mjesto našle recenzije napisane u obliku priče i time na svjetlo dana donijele jednu sasvim novu formu u ovom segmentu kreativnog izričaja.

Cijelu MLP-U emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U radio emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci