Peter Hammill – “Over”

Travanj – 1977.

Peter Hammill izdaje šesti solo album „Over“.

Doduše sam izraz „solo“ i nema ono klasično značenje, jer se ne jednom dogodilo da je solo projekt nekog od članova matične grupe Van Der Graaf Generator, izdan pod imenom grupe. I pogotovo kad o Peter Hammillu govorimo, pošto je on kreator većine materijala na studijskim albumima grupe, onda to „solo“ i nema baš neko veliko značenje.

Iako, na drugu stranu, većina sljedbenika se slaže s tvrdnjom da su albumi matične grupe, bez obzira na autorstvo materijala na njima, superiorniji solo izdanjima!?

Album je nastao u trenutku kad je Peter ostao sam, nakon dugogodišnje veze s izvjesnom Alice, te se cijeli album fokusira na tu tematiku. Uostalom, sam naslov albuma ne ostavlja nikakvu sumnju da je nešto, u ovom slučaju ljubavna veza, došla do kraja.

Trenutak lansiranja albuma se poklopio s preslagivanjem unutar matične grupe, tako da album treba promatrati i u tom kontekstu.


Peter Hammill – “Crying Wolf”

Možda najvažniji kontekst u kojem se album mora smjestiti jest činjenica da je album izdan nekoliko mjeseci prije nego VDGG izdat posljednji album u dvadesetom stoljeću ili drugim riječima rečeno, prije nego će grupa izdati album „Present“, nakon pauze od dvadeset i osam godina.

I naposljetku, ovim albumom u neku ruku završava Peterova klasična faza stvaralaštva.

Kako je cijeli album uronjen u Paterovu intimu, tako je jasno da lirika čini glavni njegov dio. Za razliku od skoro pa cijelog solo opusa i opusa grupe, album „Over“ je prvenstveno okrenut intimnoj lirici i njenom uklapanju muzički kontekst.

Možda težak za slušanje, i baš iz tog razloga, album „Over“ i ne zauzima neko posebno mjesto u opusu ovog umjetnika, iako bi po svim parametrima trebao. No, Peter je očito ignorirao tu činjenicu i naprijed bez kalkulacija krenuo u njegovo ostvarenje. Uostalom, cijeli njegov opus i opus matične grupe ni jednim albumom, ni jednim segmentom ne leži na činjenici da su ikome povlađivali, a pogotovo opciji top lista. Zato je VDGG jedan od najvećih bendova prošlog, ali i ovog stoljeća.

Bivajući većinom ignoriran od strane sljedbenika, album „Over“ ostaje emocionalno najintenzivniji Peterov album, te time, pronalazi svoje mjesto.

Katkad je samo dovoljno.


Peter Hammill – “Over” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci