Kurt & Layne – prokletstvo 5-og travnja

Ima dosta tragičnih datuma u rock and roll povijesti, ali jedan od najtragičnijih je zasigurno 5. travanj.

Na taj dan 1994. godine nakon dugotrajne borbe sa depresijom, kroničnim bolovima i heroinom, sačmaricom je u svom domu u Seattleu okončao život  Kurt Cobain, osnivač i pjevač kultnog benda Nirvana koji je postao sinonim za grunge glazbu, i koji je definirao zvuk generacije X. Imao je 27 godina.

U to vrijeme je Nirvana bila vjerojatno najpopularniji bend na planeti i može se reći da je upravo smrću osigurao besmrtan status.

Cobain je u vrlo kratkom vremenu uspio postati apsolutna ikona grunge generacije i većina se slaže da je s njegovim samoubojstvom ubijen i grunge. Iako je od rane mladosti pokazivao veliku želju da postane ’zvijezda’, jako se teško nosio sa tolikom popularnošću. Depresija u koju je upao još kao tinejdžer jer se smatrao krivcem za razvod roditelja i neprestani bolovi u želucu i leđima, nisu mu dopuštali da imalo uživa u iznenadnoj slavi i sve je više postajao indiferentan prema njoj. Na kraju je i zamrzio svoj status zvijezde i otvoreno govorio članovima benda da želi ’napustiti poziciju u koju je tako naglo gurnut’.

Nakon njegove smrti mnogi su se pitali koji je to bio krajnji okidač zbog kojeg se ovaj talentirani glazbenik odlučio za poduzimanje takvog očajničkog čina, pogotovo jer je u međuvremenu dobio i kćer sa kojom je bio iznimno povezan. Međutim, niti jedno objašnjenje nije bilo dovoljno da objasni kompleksnost Kurtovog uma i dubokih, pa i konfuznih emocija koje je izražavao u svojoj glazbi.

Nasljeđe Kurta Cobaina i dalje živi, ali ponekad se čini da je dominantnije sjećanje na njegovo tragično samoubojstvo nego na samu glazbu Nirvane. Koliko se iskomercijalizirala njegova smrt govori i činjenica da se na najpopularnijim web trgovinama mogu kupiti majice sa natpisom iz oproštajnog pisma Cobaina gdje je citirao Neila Younga govoreći da je ’bolje izgorjeti nego izblijediti’.

Osam godina nakon Kurta Cobaina, 05. travnja 2002., od posljedica predoziranja kombinacijom heroina i kokaina, također u svom domu u Seattleu, preminuo je i Layne Staley, frontman grupe Alice in Chains.

Staley je bio Cobainov vršnjak i poznanik i oboje su gradili Seatlle grunge i underground scenu koja je 90ih pomela glazbenu industriju. Isto kao i Cobain, i on je imao dugu povijest borbe sa ovisnošću i depresijom.

Iako Alice in Chains nikada nisu postali niti približno popularni kao Nirvana, Layne je imao horde obožavatelja zbog specifičnog glasa i samog načina pjevanja, te je ostao upamćen kao jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih vokala svoje generacije. Ostala je poznata i njegova izjava ’droga mi je služila godinama, a sad se okrenula protiv mene, i sada hodam kroz pakao’. Članovi benda, a pogotovo tu mislim na Jerry Cantrella, pokušavali su utjecati na Laynea kako bi stavio ovisnost pod kontrolu, ali situacija je bivala sve gora i naposljetku je 1996. godine Staley morao napustiti bend.  Nakon napuštanja benda rijetko se pojavljivao u javnosti i jako se malo zna o tih nekoliko godina prije njegove smrti.

Smrt Layne Staleya je bila mračna kao i stihovi koje je pisao za Alice in Chains. Skončao je potpuno sam i izoliran od svih, a najšokantnije je šta su njegovo tijelo pronašli tek dva tjedna nakon njegove smrti, napola mumificiranog i čvrsto držeći u ruci još jedan šut.
Autopsija je pokazala da je umro 5og travnja u dobi od 34 godine.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci