The Beatles & Billboard

Travanj – 1964.

Možda, možda, jednog dana u dalekoj budućnosti, ako je uopće bude bilo, neki će bend ili pojedinac prići blizu onom što su the Beatles postigli tog Travnja 1964. u Americi.

To „možda“ u biti znači doslovno nikad, jer …..

Tog četvrtog Travnja, godine gospodnje 1964-te, the Beatles su na Billboardu zauzeli prvih pet mjesta. Da, dobro ste pročitali, na najprestižnijoj top listi na svijetu bend je imao pjesmu na prvom, drugom, trećem, četvrtom i petom mjestu. Ili Imenima,  “Can’t Buy Me Love”, “Twist and Shout”, “She Loves You”, “I Want to Hold Your Hand” i “Please Please Me”.

Ako ste mislili da je ovo kraj priče, prevarili ste se, jer, tog dana na istoj listi su obitavali: “I Saw Her Standing There” (#.31), “From Me to You” (#.41), “Do You Want to Know A Secret” (#.46), “All My Loving” (#.58), “You Can’t Do That” (#. 65), “Roll Over Beethoven” (#. 68) i “Thank You Girl” (#.79).

Pa ni tu nije bio kraj, jer na top listama Billboarda su se našle i dvije novinske priče o Beatlesima, “We Love You Beatles”, (Carefrees) (#.42) i “A Letter to the Beatles” (Four Preps) (#.85).

Pa ako ste se ponadali da ste sve pročitali na ovu temu, opet ste se prevarili. Sve gore navedene pjesme i izdanja su bila na listi i sljedeći tjedan kad im se pridružuje “Love Me Do” (#.81). i “There’s a Place” (#. 74)

I to bi u konačnici bilo, impresivnih 14 pjesama na Billboardovoj top listi u istom trenutku!

Razlog ovolikog broja pjesma na top listi je u biti prozaičan. Kako je u trenutku lansiranja pjesama bio u tijeku pravni spor grupe s Vee-Jay Records, koja je polagala prava na neke od pjesama, potonji su požurili lansirati što više u što kraćem vremenskom roku kako bi ubrali što više novca u slučaju gubitka spora.

Bilo kako bilo, ovo je rekord koji jednostavno nitko više ne može oboriti, bar dok je ljudskog roda u obliku kakvog danas poznajemo!

Povezani članci