Moby Grape – “Wow”/”Grape Jam”

Travanj – 1968.

Moby Grape lansira „drugi album“ “Wow”/”Grape Jam”. Navodnici na „drugi album“ su tu s razlogom, jer iako izdan kao dupli album izdanje se fizički sastoji od dva djela, de facto, dva albuma. Prvi je “Wow”, a drugi “Grape Jam”. Ne samo da su imenom odvojeni već su bili izdani, iako u zajedničkom pakovanju, u zasebnim omotima. Ni prodaja nije bila „normalna“. Prodavao se za dolar iznad jednostrukog albuma.
Moramo priznati, svi teže originalnosti, ali ovo je ipak primjer.

Moby Grape su prvim albumom unijeli pomutnju na uzburkanoj sceni San Francisca. I ne samo to, već na samom početku su ostvarili san kojeg mnogi onda, a pogotovo danas, nikad nisu odsanjali, a kamoli proživjeli. Naime za izdavanje debut albuma diskografske kuće su se natjecale s ponudama, jer je bend prije prvog ulaska u studio stekao reputaciju „sljedeće velike stvari“. Pobijedila je Columbia Records i prvi, istoimeni, album je zacementirao status benda najbolje opisanog u rečenici tadašnjih muzičkih kritičara:
„„Moby Grape” remains one of the very few psychedelic masterpieces ever recorded“ (Gene Sculatti i Davin Seay u „San Francisco Nights“ /* izvor Wikipedia).


Moby Grape – “Murder in My Heart for the Judge” 

Stoga nije ni čudan odmak od normalnog izdavanja nasljednika, jer Moby Grape su imali odriješene ruke „na svim frontovima“. I da, drugi album “Wow”/”Grape Jam” je potvrdio status benda i digao ga do nivoa kulta.

Dok je “Wow” donio grupu u najtežem izričaju do tada, sačinjen od kompaktnih kompozicija koje su redom poredani u bisernu ogrlicu, dotle “Grape Jam”, kao što mu samo ime kaže, biva naslonjen na improvizaciju. (i on je snimljen u studiju, a ne u živo kako se tu i tamo spominje po netu!). Ekipa koja se pridružila bendu u studiju za „Grape Jam“ je u najmanju ruku impresivna. Ako se spomenu samo Al Cooper i Mike Bloomfield, onda projekt u kontekstu vremena poprima monstruozne gabarite.


Moby Grape – “Never”

Album postaje inspiracija za slične projekte od kojih su najpoznatiji Al Cooperov  „Super Session“ i Harrisonov „All Things Must Pass“.

I sad dolazimo do još jedne činjenice. Kompozicija koja otvara album „Never“, ne samo da je poslužila kao izvor inspiracije, već i daleko, daleko jačeg utjecaja, do plagiranja, jednog drugog, daleko poznatijeg standarda, „Since I’ve Been Loving You“, Led Zeppelina. (o ovom i ostalim „slučajevima” više možete naći ovdje!)

Moby Grape je danas marginalna grupa, poznata ljubiteljima muzike prošlog stoljeća i nepravedno je zaboravljena u manje-više svim anketama vezanim za to razdoblje.

Katkad pravde na ovom svijetu ipak nema!


Moby Grape – “Wow” / full album

Moby Grape – “Grape Jam” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci