“Procol Harum Live: In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra”

Travanj – 1972.

Početkom sedamdesetih se u rock miljeu uvriježio običaj da i rock bendovi, koji nemaju direktni dodir s klasikom, snimaju sa simfonijskim orkestrom. Ako nije bila riječ o simfonijskom orkestru, stvarali su kompozicije oslonjene na strukturu klasičnih kompozicija.

Nebrojeno je sastava koji su se okušali u radu sa simfonijskim orkestrom, a jedan od njih je bio i Procol Harum. I ne samo jedan od, već i vjerojatno bend koji je lansirao najljepšu simbiozu klasike i rocka.

Ne podcjenjujući sve koji su radili slično, Procol Harum je ipak imao predispozicije za uspješnu verziju blenda. Kao prvo, prvih nekoliko albuma Procol Harum je bio izrazito progresivna grupa, naslonjena na klasične izvore. (pa i njihov prvi i najveći hit „A Whiter Shade of Pale“ je u biti obrada Bachove teme.) . Samim time su i njihove kompozicije bile „simfonične“.

Prije nego su u potpunosti prešli na kreiranje briljantnih vinjeta i izdavali albume od kojih je svaki bio malo remek djelo žanra, Procol Harum je u neku ruku zaokružio prvu fazu života i okrunio ga albumom „Procol Harum Live: In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra!


Procol Harum – “Conquistador“

Koliko je uspješan bio album govori i činjenica da je napao Billboard, Kanadske te Australske top liste albuma, te postao komercijalno najuspješniji album grupe.

Na drugi pak stranu, singlica “Conquistador“, sama za sebe u orkestralnoj verziji isto obitava na top listama, postajući najveći hit grupe još od vremena prvijenca i pjesme „A Whiter Shade of Pale“.

Briljantnosti izvedbe i ingenioznost aranžmana su pridonijeli svi akteri ove velike priče, od dirigenta i aranžera Da Camera Singersa, pa do članova benda koji su genijalno uklopili svoje ideje u simfo pakovanje.

Ovo je jedan od albuma na kojem se kompozicije razvijaju u svojoj esenci, ali pod drugim kišobranom, u ovom slučaju klasičnim. I što je najvažnije, izbjegnuta je klasična zamka, aranžmani nisu preslika originalne izvedbe prilagođene orkestru, već su maštovito kreirani da uhvate esencu kompozicije, ali i da je dignu na viši nivo od originala. I time de facto postaju neki novi originali, koji imaju tek inspiraciju u stvarnim originalima.

Album „Procol Harum Live: In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra“ je briljantan album jedne od najsofisticiranijih grupa u modernoj muzici, koja je jedva sa sebe strgla breme „one hit wandera“, i to samo svojim talentom i znanjem.

Ovaj album je očiti dokaz za to!


“Procol Harum Live: In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci