Srce – “Gvendolina, Kdo Je Bil?”

Travanj – 1972.

E sad nostalgija puca 100 na sat!

Boom Festival 1973, centar ondašnje Juge, centar Balkana, muzički centar cijele ondašnje Istočne Europe. Pa i na “trulom” zapadu se pisalo o ovom festivalu.
I to obilato.

Među sudionicima je i slovenska grupa Srce, kojoj je na čelu Janez Bončina – Benč. Kompozicija “Gvendolina”, koja je harala balkanskim undergroundom.

Ne, nije je bilo na top listama, nije je bilo u medijima, nije je bilo nigdje gdje je socijalističko sunce obasjavalo kršne omladince na radnim akcijama. Ali, nije bilo apsolutno nikog na ovim prostorima tko nije znao za „Gvendolina“-u. Nije postojao ni jedan samoprjegorni omladinac ili omladinka koja nije njihala glavu u hipnotičkom ritmu ove legendarne kompozicije.

Jer „Gvendolina“ je uz još pregršt kompozicija živjela ispod površine, gdje je sve bujalo životom.

Teško je danas riječima opisati uzbuđenje pri presnimavanju s trake na traku, dijeljenje muzike i na kraju balade, ljubav se izjavljivala poklonom kazete na kojoj je bila odabrana muzika. Sadržaj i redoslijed su prenosili poruke i govorili sve jezike!

I tako bih mnogo u nedogled.

Za ovaj izlet u nostalgiju, dvije snimke. Prva je napravljena na Boom festivalu, a druga je studijska.

Guštajte, a vi koji je se sjećate, pripremite salvete, jer, budite sigurni, suze će same poteći!

Koja dolina, Himalaja!!!!


Srce – “Gvendolina, Kdo Je Bil?” / Boom Festival 1973.

Srce – “Gvendolina, Kdo Je Bil?”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci