Steve Hackett – “Wolflight”

Ožujak – 2015.

Te su godine bile i te kako plodonosne za Steve Hacketta.

Pored sporadičnog boravka u studiju, gdje je brusio svoj novi album, osmislio je projekt Genesis Revisited 2, s kojim je cijelu 2012 i 2013. proveo na turneji (“Inside Out”). Turneja je urodila s dva albuma, oba snimljena u živo, “Genesis Revisited -Live at Hammersmith” i “Genesis Revisited -Live at the Royal Albert Hall”.

Imajući na umu o kojem se obimu radi, s nevjericom je primljena vijest da se krajem trećeg mjeseca 2015. godine sprema izdanje novog solo albuma. Album jest izašao tog 30. Ožujka i odmah se popeo na englesku top listu albuma, na #31 mjesto.

Potom je uslijedilo još jedno iznenađenje – najava proširene verzije ovog albuma, za kojeg manje više sva kritika kaže, da je najbolje od ovog umjetnika od napuštanja matične grupe Genesis.

Inače, Steve Hackett se 1970. godine pridružuje grupi Genesis. S njima ostaje do 1977 godine. Aktivno sudjeluje u kreaciji i nastajanju šest albuma ove velike grupe. Ti su albumi u biti obilježili kreativni vrhunac progresivnog smjera Genesisa, jer po napuštanju Gabrijela i Hacketta, Genesis počinje (uspješno) gaziti nekim drugim, plićim vodama.


Steve Hackett – “Wolflight”

Još za boravka u grupi, 1975. godine, izdaje solo album “Voyage of the Acolyte”. Tako Steve postaje prvi član Genesisa sa solo ostvarenjem. Istovremeno, album ga determinira kao kompletnog umjetnika, i daje mu vjetar u leđa za daljnja solo ostvarenja.

Sam album “Wolflight” je pomalo van onog uobičajenog što je do sada Hackett radio. Naime, kao što i sam naslov kaže, “Wolflight”, album je protkan ambijentalnim fragmentima, i tako radi odmak od klasičnog pristupa ovog umjetnika. (Wolflight je izraz za trenutke upravo prije svitanja, koji su još uvijek ispunjeni tamom)

Na albumu je očito još nešto. Evolucija gitariste koji je postao klasični virtuoz, dakako, ne s praznim šetanjem po vratu gitare.

Uzimajući u obzir nepredviđeni veliki uspjeh turneje “Genesis Revised” i same albume izdane s nje, ovaj album moramo smjestiti u kontekst neprestanog uspona Hacketta, kako komercijalnog tako i umjetničkog.

Izgleda pomalo je deplasirano govoriti o usponu čovjeka koji ima 65 godina života iza sebe i plodnu karijeru, kako u jednoj od najvećih grupa svog vremena, tako i u solo vodama. Ali, tomu je ipak tako, i jednostavno, to se ne može ignorirati. Jer u biti, ako kritika i jest u krivu, onih stotinu tisuća ljudi koji su posjetili koncerte, kupili žive albume i koji upravo kupuju ovaj album, ne mogu biti u krivu!


Steve Hackett – “Wolflight” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci