Nucleus & Ian Carr – “The Torrid Zone”

Ožujak – 2019.

Nucleus je bio čudna biljka u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

U vrijeme kad je jazz skidao okove samodopadnosti i krenuo u susret rocku, Nucleus na čelu s Ian Carrom je “sjedio na dvije stolice”. I to doslovno!

Transformirajući se iz klasičkog u fuzijski bend, nikada nije krenuo poljima fuzijskog eksperimenta na kojima je carevao Mahavishnu Orchestra, nikad nije kopao po dubinama jazza kao Return to Forever, nikada nije izlijetao iz, ali se i vračao u jazz kao Weather Report, nikada nisu stvarali lepršavu muziku kao Larry Coryell , … , to nikada bi se moglo još nabrajati, jer toga je bilo.

Očito iz priloženoga je da Nucleus, kao svojevrsni „čardak ni na nebu ni na zemlji“, nije pripadao jazz struji, ali ni rock struji u fuzijskom pokretu i to ga je izdvojilo kao zaseban žanr. Sama činjenica da je bio predvođen trubačem, Ian Carrom, uvelike je determinirala njihov izričaj. Dakako, počeci u sedamdesetima su bili više okrenuti eksperimentu i sažimanju žanrova, dok se kasnijim izdanjima Nucleus okreće prvenstveno jazzu u kojem je bilo teško naći tragove rocka. No, to je evolucija, bila nekom draga ili ne.


Nucleus – “Torrid Zone”

Kako bi se današnji naraštaji, ili bar oni zainteresirani, upoznali s legendama iz prošlog stoljeća, matična diskografska kuća je lansirala kompilaciju “The Torrid Zone”, koja pokriva djelovanje grupe od 1970. do 1975. godine ili ukratko, period rada po kojem je grupa postala to što jest i koji je najinteresantniji u svjetlu progresivnog miljea kojem su i pripadali u to vrijeme.

Izričajem u kojem dominira utjecaj Miles Davisa, pogotovo iz “In a Silent Way” / “Bitches Brew” faze, te mješavinom utjecaja Canterbury scene, (poglavito Soft Machine), Ian Carr & Co su stvorili jedinstveni stil u kojem dakako, dominira Carrova truba, ali i svi članovi benda koji na trenutke zauzimaju vodeću rolu u kompoziciji.

Nucleus je bio poznati baš po tome što je u bendu vladala nevjerojatna demokratičnost na studijskim snimkama, a pogotovo na koncertima, na kojima nije bilo glavne “face”, već su to bili svi u bendu. (teško danas shvatiti tako nešto, ali ..)


Nucleus – “Elastic Rock”

Album prvijenac “Elastic Rock”, koji je izdan 1970. godine, danas predstavlja jedan od vrhunaca fuzije prošlog stoljeća. Stoga nije ni čudo da je omot kompilacijskog albuma “The Torrid Zone” njegova replika.

Dakle, na tržište je lansiran “clamshell set” sastavljen od 6 CD-ova, s dijelovima albuma koji su redom bili izdani na Vertigo tiketi (Vertigo je osnovao Philips kako bi omogućio razvoj progresivne muzike!).

Interesantno je to da jedan CD ne znaći i jedan album, dapače, na pojedinim CD-ovima su dva albuma ili čak dijelovi od tri, ali poredani kronološki, onako kako su bili izdani na albumima. To ovom box setu daje posebnu težinu, jer se jednostavnim „zvučnim” listanjem kompozicija kako dolaze na red, može iščitati evolucija izričaja i genijalnost tvoraca.

Teško se nekom može naturiti obaveza slušanja, sve je to slobodni izbor. Ali ovaj “slobodni izbor” već graniči s pojmom “opća kultura”, te stoga i s te, kulturološke strane, zaslužuje vašu pažnju.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci