Devil Doll – “The Girl Who Was … Death”

Ožujak – 1989.

Devil Doll izdaje album prvijenac “The Girl Who Was … Death”.

Službeni izlazak albuma jest bio u Ožujku 1989. godine, no, u Prosincu 1988. godine album biva izdan na kazeti. Isto tako, iako se ovaj album službeno bilježi kao debut, stvarni debut album je izašao nešto ranije, u samo jednom primjerku.

Da dobro ste pročitali! Album, “The Mark of the Beast” je odštampan u jednom jedinom primjerku, kojeg dakako, drži alfa i omega ovog projekta, tajnoviti i mistični, Mr. Doctor.

U jednom od rijetkih javnih istupa, ovaj karizmatičar je jednostavno izjavio, da je omot ploče njegova slika, koja je umjetničko djelo. I kako ne postoje dvije Mona Lise, tako ne može postojati ni dva omota te ploče.
Album jest ugledao svjetlo dana naknadno, ali u digitalnom izdanju.

Album “The Girl Who Was … Death” je u potpunosti djelo Mr. Doctora i kao i manje više svi albumi grupe, sastoji se od jedne jedine teme. U ovom slučaju, naslovna tema, “The Girl Who Was … Death”, traje 25 minuta i nešto sekundi, da bi nakon nje uslijedilo 25 minuta tišine. Na tišinu se naslanja skrivena kompozicija “The Prisoner”. Kao što sam naslov kaže, kompozicija je kao i cijeli album inspiriran američkom serijom istog naziva, “The Prisoner”.


Devil Doll – “The Girl Who Was … Death”

Iako s naših prostora, Devil Doll je skoro potpuno nepoznata grupa. No, ima tome i par debelih razloga, u koje ovom prilikom ne bih ulazio. Na drugu stranu, tajnovitost i njen opus, koji počinje sredinom osamdesetih godina, je stvorio i još uvijek stvara malu, ali odanu rijeku fanova, koji su oko grupe napravili kult. Slušajući albume, dajem im za potpuno pravo, jer muzika koju ovaj čovjek stvara, a cijeli orkestar izvodi, je van vremenska.

Ako kažem da bi se mogla opisati kao gothic rock, potkožen jakim klasičnim elementima i protkan slavenskom narodnom muzikom, onda u biti nisam ništa rekao. Jer ima tu još čistokrvnog rocka, kojeg se ne bi posramili ni daleko veći i poznatiji bendovi. Ima tu psihodelije, koje bi rado prigrlili daleko jači itd itd. U biti, opisati ovu muziku je skoro nemoguće, jer kako god pokušali, uvijek će nešto faliti u tom opisu.

Da bi sama muzika dobila tu veličanstvenu dimenziju, Mr. Doctoru su pomagali najveći umjetnici današnjice s ovih prostora. Tako ćemo u orkestru koji ga prati vidjeti eminentna imena naših simfoničara, pa i opernih diva i zvijezda, bok uz bok s zagrebačkim i ljubljanskim jazz muzičarima. Ukratko, jedan komplot iz kojeg majstor Mr. Doctor, izvlači materijalizaciju svojih ideja.

I za kraj ovog prikaza iz povijesti muzike, ono s čime se ne dičim. I pored kakvog takvog interesa za muziku u to vrijeme, nisam čuo za Devil Doll sve do prije možda desetak godina. Bilo je to nevjerojatno otkriće, koje me je jednostavno oduševilo, ali istovremeno i posramilo. Poznam bendove iz malih selendri američkog zapada ili istoka, ili s Otoka, a ovako veliki bend u susjedstvu sam previdio.

Bilo kako bilo, ako možete, poslušajte ovaj bend – uljepšat će vam dan svojim tmurnim, tamnim, olovnim pristupom nesvakidašnjoj muzici.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci