Santana – “Amigos”

Ožujak – 1976.

Santana snima sedmi album, “Amigos”.

Bio je to album koji je ukazao na raskorak Santaninih želja i mogućnosti. Naime, očito da je Santana imao namjeru skrenuti pogled unatrag, a i istovremeno napredovati sa svojim izričajem, već duboko umočenim u jazz.

Nakon prva tri albuma, s kojima je stekao svjetsku popularnost, Santana snima “Caravanserai“, s kojim radi pomak od komercijalnih struja i usredotočuje se na fuziju, koja će mu obilježiti veliki dio života.

U vrijeme izdavanja albuma “Welcome“, surađuje na albumima “Love, Devotion and Surrender”, s John Mahavishnu McLaughlinom, a na drugu stranu s Alice Coltrane na albumu “Illuminations”. Ova su dva (tri) albuma obilježila njegovu drugu fazu i pripremila ulazak na područje “jazz fuzije“.

Nažalost, Santanine želje i smjer kojim se kretao nije bio po volji auditorija, koje je još uvijek živjelo u vremenu prva tri albuma. Dogodilo se neminovno, albumi više nisu postizali nekadašnje tiraže, a i popularnost samog Santane je rapidno opadala.
Kako bi kako tako povratio poljuljane pozicije, snima “Amigos”.


Santana – “Europa”

Za mnoge ovo je posljednji “praviSantanin album, u stvari posljednji album Santane kakav je ostao zapamćen u kolektivnoj memoriji tog doba. (Trebat će proći poprilično godina da Santana ponovo stekne nekadašnji status, ovaj put okrenut latino izričaju, uz doziranu primjesu rocka, s albumom “Supernatural)

Daleko od toga da su mu kasniji albumi bili loši, daleeeko od toga. Dapače, ljubiteljima fuzije albumi nastali nakon albuma “Amigos” su Santanini albumi u koje se kunu!

“Amigos” se dobro plasirao na top liste sa obje strane Atlantika i sa sobom je donio dva hita, “Dance Sister Dance” i “Europa”.

Ova potanja tema je poharala sve Europske top liste.


Santana – “Amigos” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci