Miles Davis – “Directions”

Ožujak – 1981.

Da bi popunila prazninu u kreativnom nizu Miles Davisa, diskografska kuća Columbia Records izdaje kompilaciju “Directions”.

Na albumu su se našle još neobjavljene snimke nastale u periodu od 1960. do 1970. godine, ili drugim riječima, iz najplodnijeg perioda stvaralaštva ovog velikana jazza i utemeljitelja fuzije.

Obično se kompilacije ovakve vrste dočekuju sa skepsom, jer nije rijedak slučaj da kompanije cijede zadnje kapljice škuda iz projekata svojih pulena ili „raison d’être“ ovakvih izdanja je samo jedan – novac!

Ne u ovom slučaju. Sam naslov albuma “Directions” indicira njegov sadržaj i u jednoj riječi opisuje o čemu se radi. Album sadrži nepoznate bisere iz desetogodišnje vladavine Miles Davisa, jazz i fuzijskom scenom.

Tako se na albumu nalazi tema “Song of Our Country”, snimljena 1960. godine za vrijeme snimanja (mog omiljenog) albuma “Sketches of Spain”. Isto tako, tu su i snimke iz 1961. godine, “‘Round Midnight” i “So Near, So Far” iz 1963. godine.


Miles Davis Directions I.

Ono što je još interesantnije, na albumu se nalaze snimke iz prelaznog perioda (od 1967. do 1970.), kada je Miles jedini imao muda u izolirani jazz izričaj uvesti elemente rocka. U toj fazi s Miles Davisom su svirali saksofonist Wayne Shorter, gitarist John McLaughlin, te klavijaturisti Herbie Hancock, Joe Zawinul i Chick Corea. Sam pogled na imena “ledi krv u žilama“. Za iole površnog poznavatelja muzike tog doba, jasno je da se radi o „crème de la crème budućeg pokreta.

Shodnu sadržaju i njegovom značenju, bio je i prijem albuma. Uglavnom u superlativima, s manjim zamjerkama (čitaj “cjepidlačenje” oko nebitnog – “da li je neka kompozicija minutu ili dvije preduga” i slično..)

Album vrijedan postojanja i album koji treba naći svoje mjesto u svakoj iole ozbiljnijoj kolekciji!


Miles Davis Directions II.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci