Chui – „Iz Kapetanovog Dnevnika“

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground

Pisanje recenzija albuma je veoma neobičan i zahtjevan posao. Poglavito ako ga radite bez fige u džepu, iskreno I koliko god je moguće objektivno. U biti, recenzenti umjetničkog djela, pa tako i muzičkog, mogu biti osobe koje vladaju teorijom, ali i praksom segmenta o kojem pišu. Drugim riječima, pisati o muzici s aspekta recenzenta i valoriziranja, podrazumijeva ovladavanje nekog od instrumenata i poznavanje teorije muzike.
Kako nisam muzički obrazovan i ne sviram ni jedan instrument, svoje tekstove ne doživljavam kao recenzije, već kao impresije. Pisati o impresiji koju ostavlja neko muzičko djelo, jest manje „riskantan“, ali ne manje zahtjevan zadatak. Kako je impresija često u nekom dodiru s pričom koja se priča kroz tekst, tako se nametnula ideja o priči kao recenziji. Drugim riječima, kroz priču, recenzija.
Vjerujem da nitko do sada to nije pokušao i napravio, tako da je ovo u biti prvo javno radijsko predstavljanje ove forme.

Na MLP-U portalu su tri takve priče, te time i ova mini serija sadrži tri emisije. Sve su fokusiranje na domaću produkciju i to novijeg datuma. I vjerujte, svaki od albuma je to zaslužio.
Radi se o albumima grupe Chui, „Iz Kapetanovog Dnevnika“, grupe Mangroove, i albumu „Srce“ i naposljetku, album J.R. Augusta, “Still Waters”.

Nadam se da će vam se svidjeti.

Krećemo s prvim albumom, grupa Chui i album iz „Iz Kapetanovog Dnevnika.


Nezainteresirano sam promatrao hologramsku predstavu ispred sebe čekajući na zakazani „let“.
Prostor raketodroma je bio zatrpan sekcijama okrenutima svaka prema svom izlazu. Bilo je tu svega. Da bi se uštedjelo na dragocjenom prostoru kompanije su počele sjedinjavati intergalaktičke letove s izletima u prošlost.

Kaos je ipak bio prividan, što je bilo vidljivo u redoslijedu najava iz zvučnika. Doduše, nitko osim dotične sekcije nije čuo te najave, jer je zvuk bio fokusiran, ali vidjelo se to prema gibanju putnika i njihovom strpljivom svrstavanju u red za ukrcaj.

Hologramski glumci su glumatali pokušavajući privući auditorij koji je ipak samo zijevao nestrpljivo čekajući početak nesvakidašnjeg iskustva. Zajedno s još stotinjak entuzijasta imam kartu za povratak u sedamdesete godine dvadesetog stoljeća, poglavito radi glazbe. Interes za glazbu tog doba me prati od mladih dana i s nestrpljenjem sam očekivao trenutak kad ću ugaziti na tlo na kojem kalendar odbrojava neku od godina koje ispred sebe imaju 197 .. .

Napokon, glas iz zvučnika najavljuje: „Pažnja svim putnicama na letu 197X, najavljujemo početak ukrcavanja u Vremeplov koji će vas odvesti na konačnu destinaciju, u 1975-tu godinu”. Bookirao sam tu godinu, iako je mogla biti bilo koja u okruženju, s obzirom na bogatstvo materijala iz tog doba.

Ukrcaj je protekao kao i svaki drugi, kontrole i ljubazni umjetni osmjesi zemaljskog osoblja. Putovanje u sedamdesete iz našeg vremena ipak traje malo duže, jer se prelazi kroz nekoliko crvotočina (wormhole-a), što nije neki vremenski „trošak“, ali putovanje od jedne do druge ipak potraje u prosjeku oko sat vremena.

No, kao i na svim dugim letovima, kompanija se pobrinula da zabavi putnike i prilagodi sve vremenu u kojem ćemo “sletjeti”. Na meniju je bilo originalno meso, uzgojeno tehnologijom koja je davno napuštena, posluživalo se čak i vino, koje se vjerojatno može naći samo na ovim letovima. Kolači su prepuni šećera koji se više ne konzumira, uglavnom, svaki putnik je u tijeku leta dobio ugođajno ono što ga čeka i iskustveno jednom kad stigne na destinaciju.

Kao i sve ljubitelje glazbe posebno me je interesirao izbor, koji je kao i sve bio fokusiran na sedamdesete dvadesetog stoljeća. Pred hologramskim ekranom su mi se nizali poznati naslovi, grupe, koncerti, ukratko, sve što je obilježavalo to doba, a bilo je izraženo notama. Ali znatiželja me je odvukla dalje, prelistao sam osamdesete i kako sam i s njima bio familijaran, krenuo sam dalje, sve do novog stoljeća. Slučajnim odabirom stranica prepunih informacija, pažnju mi je privukao jedan naslov „Iz Kapetanovog Dnevnika“, meni nepoznate grupe Chui.

Očekivao sam Ameriku, Englesku, …. , ali pritiskom na ekran i odabirom lokacije ukazala mi se jedna mala zemlja, meni nedovoljno poznate glazbene povijesti. Znatiželja je prevagnula i „click play“ je bilo jedino što sam mogao napraviti.

Oho, ho, .. razvukao mi se osmjeh na prve note uvodne  kompozicije. „Etarnutova tema“ je ispunila prostor oko mene. Zajedno s prvim notama u uho je uletjela produkcija koja je nenametljivo, ali snažno slijedila melodijske  linije, a ritmiku naglašavala na mjestima gdje je to potrebno. Raskoš izričaja je eskalirao izmjenom stilova/ritmova i da je samo uvodna kompozicija ušla u moje uho, bilo bi to nešto što bih upamtio. A kako neću, kad je u jednom djelu negdje po sredini kompozicije muzika zazvučala kao da je izašla iz „Lizard“ faze, neprikosnovenog remek djela King Crimsona.

Sama atmosfera kompozicije gura asocijaciju na filmsku glazbu, te, „why not“, može biti komotno upotrjebljena u nekom filmu na granici Sci-Fi -ja. No, ta atmosfera koju nosi lijepa melodija i prigušena, ali raskošna ritmika naglo mijenja predznak, uplovljava u jazzy vode i kreće prema već spomenutom fragmentu, kao vrhuncu s kojeg album počinje svoj intenzivni život.

Neočekivano mi se otvaraju horizonti i nameću neminovne asocijacije, iako pažljivim slušanjem ne mogu uhvatiti ni jednu notu ili dio koji bi eventualno bio preuzet s nekog od velikih albuma fuzije prošlih vremena.

Ne nadovezujući se na uvodnu, redaju se kompozicije, svaka za sebe svoj svijet, stilski poprilično odmaknuti, ali s toliko isprepletenih dodirnih točaka da u biti stvaraju dojam „stretchinga“ stilova do granice pucanja i pri tom ostaju u okvirima kojeg je Chui zadao. Iako maštovite i inventivne, ipak u neku ruku predstavljaju uvod u fuzijski vrhunac albuma, kompoziciju „Malj“.

„Malj“ je „corner stone“ albuma, a vjerojatno i “jedan od …”, u opusu grupe. Protkan rockerskom esencijalnom melodikom, presvučen u fuzijsku odoru, „Malj“ uz neponovljivu logiku izlaganja dosiže vrhunce rezervirane samo za odabrane. Čak i u ovoj kompoziciji se može govoriti o nekim peakovima, a to je uz saksofon upotreba klavijatura. Naslonjena na aka Hammond zvuk upotrjebljena za slikanje pozadine i podcrtavanje ritmike, neizostavno podsjeća na Lifetime i njihove zvjezdane trenutke.
Ukratko, sve je posloženo u njoj i to je to i točka!

Na nju se jednostavno „nalijepila“ „Hermetična Garaža“, koja ju je svojim senzibilitetom samo još više istakla, ali i snizila tenzije u atmosferi, koja će u nastavku albuma dobiti svoju prigušenu varijantu.

Kad jedan album dosegne vrhunac u drugoj polovini trajanja (računajući bonus kompozicije!), onda sve iza tih  kompozicija ima pomalo nezahvalnu ulogu. I da, na prva slušanja ta uloga je i te kako izražena, pogotovo jer cijelo vrijeme u glavi odzvanja ona prethodna. No, u kasnijoj fazi prihvaćanja albuma i one se otvaraju, ali u jednom sasvim drugačijem modu.

Taj nastavak albuma obilježava njegovo veličanstvo zvuk. Ako je do tog trenutka ustuknuo pred kompozicijom, ritmikom, melodijom ili atmosferom, nastavak nas vodi na jedan drugačiji izlet, van vremenske zone u kojoj obitavaju prethodne kompozicije, ali opet, unutar galaksije koju je opasao Chui za svoja zvučna istraživanja i eksperimente.

I baš ove dvije posljednje riječi su višeznačne na ovom albumu, jer u njemu Chui kreće od dalekih utjecaja Mahavishnu Orchestra, prema Weather Report, vješto izbjegavajući zamku poredbe ingenioznosti (Mahavishnu Orchestra), odnosno jazzy korijena (Weather Report). Nabrojani sastavi koji su bili okosnica fuzijskog buma sedamdesetih su na ovom albumu toliko decentno zastupljeni da se mora odati priznanje autorima za iskreno prizivanje utjecaja. ali s odmakom od bilo kakve direktne komparacije.

Jednostavnim rječnikom, rečeno Chui ima svoj stil i to im je najveći kapital u stvaralaštvu. Kolaboracije su pak izdvojeni svijet za sebe, s Borisom Štokom, svoj i naposljetku remix znane pjesme s Josipom Lisac, poseban. “Tebi Putujem” je, hm, .. lijepo legla kao closer albuma. Nisam fan remixova i to uvijek naglašavam, ali ovaj je tu sa svrhom i moram priznati, original ne bi ovako ispunio zadatak kao on. (Iako su bonus kompozicije funcioniraju kao dio albuma!)

Razlomljenost albuma na neka dva labava djela komplicira slušanje i stvaranje finalnog suda o njemu, ali Chui je očito tu na svome terenu. Shvaćajući osnove glazbene podloge i cijelog izričaja, te znajući vrela inspiracije, nakon studioznog slušanja nameće se samo jedan zaključak, a njega je dakako veoma lako izvesti iz sveg rečenog, … !

Iz razmišljanja me naglo prenulo treperavo svjetlo upozorenja nadolazeće obavijesti. Nisam ni primijetio da se crvotočine izmjenjuju jedna za drugom. Uz glazbu, sočni steak i gusto crno vino su napravili svoje.

Sve se stopilo u jedno i … !

“Dragi putnici, posljednja crvotočina je iza nas i slijećemo u 1975-tu godinu za par minuta” – oglasila se stjuardesa izvježbano umiljatim glasom.

U mislima mi se vrtio album koji sam opetovano slušao na ovom “letu” i nisam se mogao oteti dojmu da je možda ipak pogrešno navedena godina njegovog nastanka. Doduše, da kolorit jest bio prevladavajući u vrijeme kad je nastao, ali senzibilitet i sama esencijalna jezgra je pripadala mom omiljenom žanru i vremenu kad je carevao.

Prekinulo me u razmišljanju, jer smo upravo slijetali. Vremeplov se još u gornjim slojevima stratosfere preobrazio u običan avion, te smo kao redovan let preletjeli Kip Slobode, ukazali su se neboderi Manhattna i nakon par minuta smo bili na pisti aerodroma JFK u New Yorku.

Bio je to nekada veliki grad, jedino je što sam mogao primijetiti, dok su mi misli lutale prema onoj maloj zemlji u kojoj je nastao album „Iz Kapetanovog Dnevnika“.

Obećao sam sam sebi da ću sljedeći put kupiti kartu za to stoljeće i tu malu zemlju, bilo bi lijepo biti svjedokom izlaska albuma!

Da, bilo je to 04. Listopada 2019. godine, davne 2019. godine kad je muzika bila to što joj ime kaže, muzika!


Eto!

Bila je to priča o albumu „Iz Kapetanovog Dnevnika“, zagrebačke grupe Chui.

A sad se vežite, imajte na dohvat ruke nešto tekućeg i pazite ne turbulencije u letu ….
Polijećemo …

I to bi bilo to!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena albumu „Iz Kapetanovog Dnevnika“, zagrebačke grupe Chui.
Ovime najavljujem nastavak ove mini serije muzičkih priča, album „Srce“, naše grupe Mangroove.
Cijelu emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U radio emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci