Prog Rock Flute
VI dio

To Our Rescue

Osvit 21. stoljeća sa sobom je donio ponovno oživljavanje interesa za progresivni rock. Digitalne platforme i društveni mediji odigrali su ključnu ulogu, omogućujući novim sastavima da dosegnu globalnu publiku, a starijim sastavima da se ponovno povežu sa svojom bazom obožavatelja. Umjetnici kao što su Porcupine Tree, The Pineapple Thief i Riverside donijeli su nove teksture i zvukove, spajajući tradicionalne prog elemente sa suvremenim utjecajima, osiguravajući da žanr ostane relevantan i rezonantan.

U ovom vremenu su prog rock sastavi eksperimentirali još dalje, miješajući elektronske elemente i alternativne utjecaje. Granice žanra postale su sve fluidnije, što je dovelo do mnoštva različitih zvukova i podžanrova.

No, pored inovatora novijih dana, postojala je tendencija da se progresivni rock definira kroz ‘simfonijsku ortodoksnost’ koja preferira ograničen, iako vrlo uspješan broj sastava koji djeluju u relativno uskom zvučnom okruženju, ono što bi se podžanrovski, paradoksalno, moglo nazvati retro-prog.

Ovaj dio baca svjetlo na posljednja poglavlja progresivnog legendarnog nasljeđa, upoznajući nas s sastavima, zvučnim pejzažima i fuzijskim žanrovima koji su održali njegov duh živim i živahnim u 21. stoljeću.


Velika Britanija

Mostly Autumn – “Caught In A Fold”

Steven Wilson – “Luminol”

No-Man – “Truenorth”

Big Big Train – “Wassail. Reflectors Of Light.”

Hats Off Gentlemen It’s Adequate – “Back Where I Started”

Travis & Fripp – “When The Rains Fall”

Ayreon – “Day Thirteen: Sign (The Human Equation)”

Willowglass – “Helleborine”

Švedska

First Band From Outer Space – “Todo Pasara”

Agusa – “Sagor från Saaris”

In The Labyrinth – “To Our Rescue”

Finska

Hidria Spacefolk – “Nasha Universo”

Overhead – “Planet Of Disorder”

Norveška

White Willow – “Chemical Sunset”

Wobbler – “Foxlight”

The Windmill – “Storm”

Nizozemska

Flamborough Head – “Tomorrow is Another Day”

Njemačka

Reflection Club – “The Foray Of The Sharks”

Prog je mjesto gdje rock glazba ide kako bi pronašla novo tlo neometana žanrovskim normama. Često tamo završe tehnički najvještiji glazbenici jer im to daje kreativni prostor da pomaknu granice svojih instrumenata. Zbog uobičajenog nedostatka promocije, nove prog sastave može biti pomalo teško pronaći.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci