The Temptations – “Meet the Temptations”

Ožujak – 1964.

Motown je bila diskografska kuća koja se specijalizirala za „crna„ izdanja. Tako se uz njeno ime veže neizbježna asocijacija sa svime što se događalo na sceni početkom sažetih i nastavilo kasnije, a vezano je soul, R&B, funk, …. .

Motown je bila skoro pa porodična diskografska kuća, jer su njeni članovi razvili neku vrst prsnih odnosa, i to je izdvajao iz cijelog okruženja u kojem je djelovala diskografska industrija prošlog stoljeća.

Kad u The Temptations potpisali ugovor za Motown Records, bili su samo jedni u nizu kojima je dana šansa da uspiju.

Oformljeni iz bezbrojnih inkarnacija koje su čak i snimale, a prethodna i izdala singlicu, the Temptations gaze već iz prve novim poljem, prelaze na žanr koji će se nazvati „psihodelični soul“.(proizašao iz evolucije R&B i soul muzike, pod utjecajem trenda tog doba, psihodelije)
Možda idiom „psihodelični soul“ zvuči neprirodno, ali u stvarnosti, bio je to recept za uspjeh, jer je urbanoj verziji soula dodao psihodeličnu crtu koja je idealno legla na tu podlogu. Time su se mnoge rockerske glave (uključujući i pisca ovih redaka), okrenule prema Motown Records i njihovim izdanjima novih grupa.


The Temptations  –  „The Way You Do the Things You Do”

The Temptations su imali sve predispozicije za uspjeh, no on je dolazio polako. Bolno polako, toliko polako da su tu fazu života grupa po lansiranju prvog albuma nazvali „slow selling Temptations“ ili u nekim verzijama „hitless Temptations”, jer nisu imali uspješan singl na top listama. Pa i kompozicija „The Way You Do the Things You Do”, koja je kasnije postala hit, nije po lansiranju pobudila neku veću pažnju, da bi nakon nekog vremena, ne samo došla na Billboardovu top listu singlica, već i zasjela na prvo mjesto!

Upornost je isplatila, auditoriji je polako, ali sigurno okretao glavu u njihovom pravcu. I ne samo auditorij vezan za zvuk kuće Motown, već i cijela armija rockera koja je obožavala psihodeliju. Bili su prihvaćeni kao ravnopravni sudionici pokreta.

Nakon prvijenca „Meet the Temptations“, koji se ipak penje na Billboard i zauzima #95. mjesto, bend izdaje cijeli niz uspješnih albuma i postaju jedna od najvrućih akvizicija američke medijske scene.

Komercijalni vrh, a vjerojatno i kreativni, su dosegli obradom kompozicije „Papa Was a Rollin’ Stone“, koja je suvereno zasjela na prvo mjesto Billboarda i na najviša mjesta na svim top listama diljem svijeta.

Dakako, osobne trzavice su rasle iz dana u dan i kao i uvijek, dovele do raspada, iz kojeg nitko nije profitirao, pa ponovnog ujedinjenja, kad je stara magija ponovo bila na djelu, pa ponovnog raspada, i tako u nedogled, poglavito radi ega koji je parao oblake kod svakog od članova. (ovo je lijepo prikazano u istoimenoj, kratkoj seriji o bendu).


The Temptations – “Meet the Temptations” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci