“The Man Who Fell to Earth”

Ožujak – 1976.

Teško je prihvatit činjenicu da vrijeme prolazi, ali eto, prošlo je skoro pola stolječa od kako je Nicolas Roeg snimio sad već kultni Sci-Fi film “The Man Who Fell to Earth”, s David Bowiem u glavnoj ulozi.

Film je u svoje vrijeme privukao dosta pažnje, poglavito radi samog Bowiea, ali je protokom vremena stekao vjernu publiku i njome može zahvaliti svoj kultni status.

Da bi sve bilo u velikom stilu, pobrinuo se sam distributer Park Circus, koji nije žalio truda. Film je nedavno obučen u sasvim novo ruho, danas popularno zvanom 4K (resolution). Radi se o sasvim novoj tehnologiji koja u nebesa diže kvalitetu starijih, pa i novih filmova, čineći ih katkad neprepoznatljivima. Sama tehnologija je veoma laka za opisati. Radi se o svojevrsnom “kamenu mudrosti” kinematografije, jer stare filmove, odnosno njihovu nisku rezoluciju diže u astronomske visine. U ovom slučaju konačni rezultat je 4000 pixela horizontalne i 2000 pixela vertikalne rezolucije!!

Rad na filmu je počeo prije skoro dvije godine i bilo je planirano da se završi “kad bude gotovo!”. No, sama smrt Bowiea je ubrzala taj proces i distributer je iz očitog razloga želio film u kinima što prije. A to što prije je bilo 9. Rujna – 2016., kad je ovaj veliki film osvanuo u kinima, s “face liftingom” od kojeg zastaje dah.


“The Man Who Fell To Earth” / 4K Restoration 

Film “The Man Who Fell to Earth” je bio Bowiev prvi film kojeg je snimio. Snimljen prema noveli Walter Tevisa, film na osebujan, da ne kažem briljantan način donosi bolnu samoću stranca u društvu. Ne treba mnogo mašte da bi se postavila paralela s današnjim, otuđenim društvom.

Sama radnja je na trenutke veoma usporena i u službi poruke. U filmu nema neke akcije. Specijalni efekti su svedeni na minimum, potrebno da bi se vjerodostojno ispričala priča. Bowie glumi Thomas Jerome Newtona, koji dolazi na Zemlju s udaljene planete. Misija dolaska je da donese vodu na rodnu planetu, koja je poharana katastrofalnom sušom.

bow

Radnja koja ide u tom smjeru je u biti veoma interesantna. Zahvaljujući poznavanju daleko naprednije tehnologije nego je Zemljani posjeduju, Thomas zarađuje basnoslovno bogatstvo na patentima koji se primjenjuju u širokoj potrošnji. No, to je samo dio plana, jer to se bogatstvo u svari treba utrošiti u izgradnju svemirskog broda koji će uz pomoć još naprednije tehnologije pomoći da se voda transferira s Zemlje na Thomasovu rodnu planetu.
Ovo je tek pola filma, ostatak pogledajte sami 🙂

Bilo je prvobitno zamišljeno da sam Bowie snimi muziku za film, no režiser Nicolas Roeg je pak odlučio da se angažira Johna Phillipsa, koji je bio član popularne grupe iz šezdesetih, The Mamas & The Papas’.

Bilo je to veoma bitno razdoblje Bowievog kreativnog života, jer su kosturi tema nastalih u tom projektu naknadno postali nositelji nekih od njegovih najvećih albuma, “Station to Station” i “Low”.

No, ovo je već priča za neki drugi i drugačiji članak!


The Man Who Fell to Earth

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci