The Grateful Dead – “The Grateful Dead”

Ožujak – 1967.

The Grateful Dead izdaje prvijenac.

Prema sjećanju protagonista, album je izdan kao “San Francisco’s Grateful Dead”, iako to ime nije nigdje otisnuto. Vjerojatno je prvobitno bilo odlučeno da se album izda pod tim imenom, ali u toku priprema i finalizacije projekta, ime biva skraćeno na “The Grateful Dead”

Album se snimio u rekordna četiri dana u “Studio A“ u Los Angelesu. Grupa je htjela snimiti album u San Franciscu, svom rodnom gradu, ali nažalost, nije bilo ni jednog odgovarajućeg studija u okolici u to vrijeme.

Startali su odmah u velikom stilu, te su sami odabrali producenta. Bilo je to neuobičajeno u to vrijeme, jer diskografske kuće su teško ispuštale iz ruku konce kojima su kontrolirale muzičare. Garcia & Co su odabrali Davida Hassingera, koji je prije njih radio kao ton majstor na snimanju velikog hita Rolling Stonesa, “(I Can’t Get No) Satisfaction” i bio suradnik na snimanju legendarnog albuma grupe Jefferson Airplane, “Surrealistic Pillow”.

No, očito je grupa morala nešto dati i za uzvrat, te su na zahtjev kuće skratili četiri kompozicije, kako bi ih prilagodili tadašnjim zahtjevima auditorija.


Grateful Dead – “Beat It on Down the Line”

Po izlasku album biva kršten nazivom “a big deal in San Francisco!”.

Interesantno, same kompozicije nisu imale nikakvu podršku tadašnjih FM stanica, što je unaprijed osuđivalo album i grupu na propast. To se nije dogodilo, jer su u međuvremenu počela nicati “free-form” radija diljem grada i diljem Amerike, koje su objeručke prigrlile, a što drugo, nego slobodnu formu koju je nudio The Grateful Dead.

Omot albuma je posebna priča. Na njemu je u stvari otisnuto, veoma nečitko (namjerno!), “In the land of the dark, the ship of the sun is driven by the Grateful Dead”. Posljednje rijeći „Grateful Dead“ su otisnute posebno i predstavljaju ime grupe. Prema legendi, sam natpis je uzet iz staroegipatske “Knjige Mrtvih”


Grateful Dead – “Viola Lee Blues”

I za kraj još jedna od bezbroj zanimljivosti. Sve su kompozicije potpisane kao autorstvo McGannahan Skjellyfettia. Osoba tog imena ne postoji. Ime je u ime svih članova grupe, uzeto od lika iz romana “The Memoirs of a Shy Pornographer”.

The Grateful Dead po izlasku albuma počinje svoj put prema kultu, kojeg će steći već svojim ranim radovima. Sredinom sedamdesetih postaju institucija, koju slijede deseci tisuća fanova, iz grada u grad, s koncerta na koncert. Bile su to karavane koje su se protezale kilometrima i zauzimale sva raspoloživa mjesta u dvoranama gdje su se koncerti održavali.

O ovom sastavu bi se moglo danima i ne reći ni mali dio. Ovaj put samo još samo jedna mala interesantna i simptomatična činjenica.

Kad su organizirali koncert ispod piramida u Egiptu, iz Amerike je došlo na stotine fanova!!
E da, sav prihod od koncerta pod piramidama je otišao u dobrotvorne svrhe!


Grateful Dead – „Fire On The Mountain“ / Egipat 1978.

Grateful Dead u Egiptu / ABC report

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci