Emerson, Lake & Palmer – “Works Volume 1”

Ožujak – 1977.

“Brain Salad Surgery” je bio iza njih.

Trijumfalna turneja je požnjela sve što jedna grupa može ubrati. Od prepunih dvorana i stadiona, do konačnog priznanja velikog djela kritike i dakako, standardno bezuvjetno prihvaćanje publike.

Nažalost, to glorificiranje je imalo svoju cijenu. Tri ega su otišla u nebesa. Kao rezultat, komunikacija unutar grupe je pala na “apsolutnu nulu”. Kao i odnosi!

Ne obazirući se na nadolazeći punk, Emerson, Lake i Palmer, svaki za sebe kreiraju mini svijet, koji više nije imao dodirnih točaka s tadašnjom stvarnošću.

“Works Vol.1” je jedini rezultat koji je mogao izaći pod imenom Emerson, Lake & Palmer. Drugim riječima, svaki je odvojeno od ostatka grupe pisao, snimao i producirao svoje snimke, da bi sve skupa objedinili u tri strane duplog albuma.

Četvrta strana je bila rezervirana za “zajednički” rad. Simptomatično je to što je taj minimalni „zajednički rad“ donio standard za sva vremena (“Fanfare for Common Man”)

Dakle, prvu, “a”, stranu prve LP ploče je napunio Keith Emerson s koncertom za piano i orkestar. Djelo je izvedeno u pratnji London Philharmonic Orchestra, pod dirigentskom palicom John Mayera. Vjerojatno je nepotrebno objašnjavati da se radi skoro pa klasičnom djelu, bez ikakvih tragova rocka.

Drugu stanu prve ploče je zauzeo Greg Lake sa svojim baladama. One su uvijek bile njegovo najjače oružje, te je i ovaj put, uz pomoć tekstopisca, Petera Sinfieda lansirao jedan hit, “C’est la Vie”.

Treća strana ili “a” strana drugog vinila je pripala Carl Palmeru, koji je odradio “remake” teme “Tank” s prvog albuma grupe. Radi se o solu na bubnjevima dakako. Na istoj strani, a pod Palmerovim imenom se našla i kompozicija “L.A. Nights”, u kojoj sudjeluje gitarista the Eaglesa, Joe Walsh, na gitari i kao vokal. Tu su još dva aranžmana klasičnih kompozitora, Johann Sebastian Bacha i Sergei Prokofieva.


Emerson, Lake & Palmer – “C’est la Vie”

Četvrta strana, ili “b” strana drugog vinila je pripala svoj trojici kao bendu. Otvara je pre-aranžirana kompozicija Aaron Coplanda, “Fanfare for the Common Man”, koja uskoro postaje Emersonov zaštitni znak.

I tu je naposljetku kompozicija “Pirates”. Uz ovu posljednju je vezana jedna bizarna činjenica, možda indikativna. Naime, Emerson je zamislio da kompozicijom dirigira nitko drugi do Leonard Bernstein. Ovaj je pristao, ali kad je u studiju čuo s čime treba ravnati, napustio je snimanje sa komentarom da je tema “primitivna“.

Kritika nije baš blagonaklono primila ovaj album kao projekt grupe (na zalasku). Pa ni publika nije bila oduševljena. No, to bendu nije smetalo  da okupi nezapamćeni sastav i krene na turneju koja će se završiti u bankrotu svakog od njih.

Naime, kako je megalomanija uzimala sve više maha i doživjela svoj vrhunac baš ovim albumom, Emerson je forsirao da s njima na put ide i simfonijski orkestar. Greg i Palmer su bili protiv, govoreći mu da srljaju u propast, ali Emersona ništa nije moglo pokolebati. Turneja je je i pored dobre posjećenosti polako, ali sigurno padala u minus da bi krajnji rezultat bio poražavajući za bankovne račune benda, ali i svakog ponaosob.

Rad na ovom albumu je okinuo još jedan album, koji je dobio ekstenziju “Vol II”, no sve je to bilo premalo da održi grupu na površini. Nedugo nakon otraljavanja ugovorne obaveze u obliku albuma “Love Beach”, Emerson, Lake & Palmer se raspadaju.

Bio je to kraj jednog velikog sastava, ali istovremeno, bio je to kraj jedne ere koja je zlatnim slovima ispisala oblik violinskog ključa u povijest ljudskog roda!


Emerson, Lake & Palmer – “Works Volume 1” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci