Alexis Korner i Cyril Davies otvaraju Ealing Blues Club!

Ožujak – 1962.

Alexis Korner i Cyril Davies otvaraju prvi blues klub u Londonu, Ealing Blues Club.

Pored aktivnog vodstva grupe Blues Incorporated, ovaj se čin smatra kao početak britanskog booma, koji je počivao na uvezenom bluesu iz Amerike. Doduše Amerika nje imala pojma da je njezina, skoro pa prezrena forma na mala vrata ušla na Otok. I baš taj skoro neprimjetni ulazak je svoju kulminaciju doživio otvaranjem ovog kluba.

Da spomenem još i to, u bandu Blues Incorporated, pored Alexisa i Daviesa, su bili ondašnji mulci, a kasnije legende, Charlie Watts, Jack Bruce, Ginger Baker, Long John Baldry, Graham Bond, Danny Thompson i Dick Heckstall-Smith.

A lista bosonogih klinaca koja se muvala oko pozornice na kojoj je on nastupao je još impresivnija, Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Geoff Bradford, Rod Stewart i Jimmy Page. Dok je John Mayall pažljivo osluškivao što se događa.


Blues Incorporated / Alexis Korner & Cyril Davies (Muddy Waters) – “Hoochie Coochie Man”

Stoga, Alexis Korner s pravom nosi titulu oca britanskog bluesa. Alexis ima još jednu, možda nemjerljivu zaslugu po razvoj rocka, odnosno, prezentacije bluesa. Dok su mnogi, ako ne i skoro pa svi, koji su u to vrijeme svirali blues, oponašali uzore i nastojali što vjernije prezentirati original, dotle je Alexis bio kategorično protiv toga, javno napadavši reproduktivce zastupajući mišljenje da blues treba razvijati u neku novu formu.

Taj je pristup i sam njegovao i do kraja života ga nije napuštao. Danas svi znamo koliko je bio u pravu, a pogotovo znamo, koliko je dobroga proizašlo iz takve filozofije, koju je na kraju slijedila cijela armija pionira britanskog booma.

Stoga, nazvati ga ocem britanskog bluesa je samo jedan od komplimenata, još je veći onaj, otac razvoja bluesa u rock i svega onoga što će iz njega postati.

E za to mu treba dignuti spomenik!

I za kraj ovog malog prikaza, i ona ultimativna, Alexis Korner umire od raka pluća 1984 godine.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci