Steely Dan – “Katy Lied”

Ožujak – 1975.

Iako iznenađenje statusom albuma „Pretzel Logic“ i nije bilo neočekivano, jednom kad je potvrđen od strane najeminentnijih i najutjecajnijih faktora muzičke scene, a bio je proglašen za album godine skoro u svim eminentnim anketama, Steely Dan snima nasljednika.

No, ulasku u studio su prethodili burni događaji koji bi vjerojatno većinu grupa u sličnoj situaciji pokopali i spremili na police zvane „one album wonder“. Naime, kad je bend krenuo na turneju na kojoj je promovirao album „Pretzel Logic“, animozitet između članova je počeo rasti geometrijskom progresijom. Ne, nije se radilo o fizičkom neslaganju, ni išta sličnom, već čisto umjetničko, gdje su se umjetničke vizije pojedinaca sve više udaljavale, do te točke da je bend na kraju turneje spao na dva člana, Donald Fagena i Walter Beckera. Bilo bi nepravedno tvrditi da se to dogodilo na kraju turneje, jer duo je već tijekom nje ulazio u studio, ali sa session glazbenicima, želeći provest svoje ideje s kojima se ostatak benda nije slagao.

Stoga je formacija koja je ušla u studio za snimanje nasljednika bila sve samo ne iznenađenje. Neka je nedoumica visjela u zraku po pitanju rezultata koji će nastati u obliku idućeg albuma, ali na dan njegova izlaska, sve je bilo jasno, Steely Dan su  Donald Fagen i Walter Becker. I tu sve počinje i sve završava. (dakako, bez namjere da umanjim uloge bivših članova u kreaciji prethodna tri albuma.)


Steely Dan “Black Friday”

Očito je da je kreativni naboj bio intenzivan i  Donald Fagen i Walter Becker su uspjeli kanalizirati svoje afinitete i popeglati sve ekstreme koji bi ih eventualno razdvojili na umjetničkom planu.

Album su pratili tehnički problemi, do te mjere da su autori od samog izlaska izjavljivali da nisu zadovoljni s tehničkom stranom albuma, iako je matična kuća prije lansiranja albuma tvrdila da je problem otklonila i da je sve u redu. Radilo se o novoj tehnologiji procesiranja zvuka, tzv. dbx noise reduction system, koji je bio u povojima u tom trenutku. Sama činjenica da su i Donald Fagen i Walter Becker odbili poslušati album prije izlaska, možda dovoljno govori o veličini frustracije.

„Katy Lied“ izlazi i ne žanje baš lovorike na sve strane, poglavito jer veliki dio kritičarskog miljea nije bio spreman prihvatiti evoluciju u smjeru u kojem je album odveo grupu. Status neomiljenog nije dugo zadržao, prvi su kritičari počeli padati s podacima o prodaji. „Katy Lied“ postaje najprodavaniji album grupe i pored statusa remek djela prethodnika.


Steely Dan – “Bad Sneakers”

Sam naziv albuma je veoma intrigantan, pogotovo ako mu se zna sadržaj. Naime  katydids je vrst cvrčka koji obitava u sjevernoj Americi i sama činjenica da mu se pripisuju laži u njegovom oglašavanju, govori o lirici na albumu. Naposljetku i sam omot je u službi koncepta. E da, ovo nije koncept album, ali ipak, ..

Sumarum cijele kritičke riječi je bio i te kako pozitivan, a vjerojatno najljepši opis sadržaja ovog albuma, pa i opusa ovog bend je sažet u rečenici Rolling Stoneovog kritičara,  Cameron Crowea, „no cheap displays of human emotion” (izvor wikipedia).

Nakon ovog albuma Steely Dan lansira meni osobno najdraži njihov album „The Royal Scam“, da bi nakon njega iznjedrio neosporno remek djelo, album „Aja“.


Steely Dan – “Katy Lied” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci