Van der Graaf Generator – “A Grounding in Numbers”

Ožujak – 2011.

Nakon iznenadnog povratka albumom “Present”, 2005. godine, Van Der Graaf Generator izdaje nasljednika “A Grounding in Numbers”.

Kao da hibernacija od 25 godina nije postojala, dapače, iako je ostao samo na troje (četvero) članova, Van Der Graaf Generator uzlijeće ponovo u nebo. Ako je i bilo dileme oko albuma “Present”, u smislu da im se “omakao”, “A Grounding in Numbers” dokazuje suprotno.

Album predstavlja ogroman iskorak i sasvim novi izričaj grupe. Doduše bez Jacksonovog saksofona i nije bilo izbora, ali malo je tko mogao pretpostaviti da će Peter Hammill, Hugh Banton i Guy Evans ovako zvučati. Trio je upregao svu svoju ingenioznost i skladateljsko/izvođačko umijeće da koncipira album na način na koji od VDGG do tada nismo vidjeli.

Sublimirajući kompozicije unutar par minuta, prave presedan u opusu, ali i postižu pun pogodak. Kompozicije su kondenzirane u formi, bogate aranžmanski i britke u lirici. Time u neku ruku VDGG postiže ono što nije uspio na tom polju za svoje najplodnije faze u sedamdesetim godinama.


Van Der Graaf Generator – “Your Time Starts Now”

Sam album, kao i njegov naziv počiva na matematici. Recimo, album je izdan 14. Ožujka, što u biti implicira prve tri brojke slova PI (3.14). Druga kompozicija na albumu, “Mathematics”, referira na Eulerovu formulu, koja se još naziva i “matematička pjesma“.

Sam album je nastajao dugo vremena, skoro tri godine. Svo su troje članova imali obaveza, kao i solo karijere, te je jedan od načina bila audio korespondencija preko neta. Ulazak u studio je u biti bilo samo finaliziranje i brušenje već odrađenog. Nakon tri tjedna u studiju, album je bio gotov!

Za razliku od mnogih razvikanih i poznatih grupa, pa i onih iz prog miljea, VDGG svakim, pa i ovim albumom kreće dalje u istraživanje i otkrivanje polja zvuka. I nasljednici, “ALT” i “Do Not Disturb” nisu izuzetak.

Nažalost, izgleda je da je “Do Not Disturb”, izdan 2016. godine ujedno i posljednji album ove velike grupe. I još jedan dokaz njihove filozofije, “ako nemaš ništa novoga za reći, ona bolje nemoj govoriti“.

Malo ih je danas takvih!


Van der Graaf Generator – “Highly Strung”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci