Family – “Family Entertainment”

Ožujak – 1969.

Nakon što su izdali debut “Music in a Doll’s House”, grupa Family izdaje drugi album tog Ožujka 1969. godine.

Čudna je sudbina ovog albuma. Bend jest snimio materijal i krenuo na američku turneju. S druge strane Atlantika manager grupe, u nastojanju da kapitalizira rezultate prvog albuma, bez znanja grupe, izdaje “Family Entertainment”, kao drugi album grupe.

Na stranu što je album briljantan, potez je i za ono vrijeme bio vrijedan prezira, te je grupa odmah raskinula suradnju s njime. No, album je bio na tržištu i natrag nije bilo. Prema riječima Rogera Chapmana, lidera i frontmana grupe, toliko je još posla bilo oko albuma da su planirali provesti još par mjeseci u studiju po povratku iz Amerike??

S ove vremenske distance, nemam pojma o čemu je govorio, jer album je jedan kamena temeljaca progresivne muzike uopće. Nakon sjajnog prvijenca, nasljednik je dostojno ugazio stazom koja je vodila u besmrtnost.

“Family Entertainment” je posljednji album originalne formacije grupe Family. Nedugo nakon njegovog izlaska i po povratku grupe iz Amerike, grupu napušta Ric Grech, koji je svirao na basu i violini, te imalo ulogu pratećeg vokala. (Ric se pridružio novooformljenoj super grupi Blind Faith.)


Family – „The Weavers Answer“/“How Hi-the-Li“

Interesantan je omot albuma. Napravljen je po uzoru na omot albuma “Strange Days”, grupe The Doors. Sami su članovi priznali da je to i bila namjera, iako nema baš neke paralele među ova dva velika albuma.

Family su bili grupa koja je dokazala da progresivni izraz može stati i u par minuta muzike te da nije potrebno imati dvadesetominutnu kompoziciju da bi se reklo što se ima reći.

Kako su personalne promjene pratile bend cijelog njegovog života, tako su i albumi imali različite pristupe. Koketirali su s različitim stilovima, uključujući i country!!

Kroz grupu su prodefilirali najveći progresivni umjetnici tog doba, no frontman i idejni vođa je tu bio cijelo vrijeme, Roger Chapman – Chappo, ili posprdno “electric goat” (električni jarac). Zašto je dobio taj naziv postaje jasno čim ga se čuje!

Family je u pet godina postojanja snimio sedam studijskih albuma, od koji svaki, ali baš svaki, predstavlja (malo remek) djelo za sebe. Dojam veličine se pojačava kad se zna da se zbog personalnih promjena iz albuma u album izraz mijenjao do te mjere da prvijenac recimo nema nikakvih dodirnih točaka sa “It’s Only a Movie”, a ipak, potpis je i te kako jasan.

Family je danas veoma podcijenjena grupa i njen uticaj nepravedno zanemaren. No, to ne sprečava ljubitelje muzike da priznaju, Family je bila jedna je od najvećih ikada, i to će vrijeme pokazati – kad tad!

Uzmite u ruke bilo koji njihov album i uvjerite se sami, moja preporuka, “Fearless” i “Bandstand”, apsolutni favoriti u kolekciji.


Family – “Family Entertainment” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci