Pink Floyd – “Arnold Layne” / “Candy and a Currant Bun”

Ožujak – 1967.

Pink Floyd lansira prvu singlicu  „Arnold Layne“.

Bilo je to vrijeme Sydove apsolutne dominacije bendom, kojeg je uostalom on i osnovao i pisao sve materijale.

Tako je autor prve singlice i pjesama na njoj, „Arnold Lyne“ i “Candy and a Currant Bun”, bio isključivo Syd Barrett, iako,   su kao autori potpisani svi članovi benda i to kao Pink Floyd.

Priča koju priča lirika je uzeta iz stvarnog života, a priča priču o tipu koji krade donje rublje sa sušila u susjedstvu škole za djevojče. Dakako, Syd je to zapakirao u bizarnu trominutnu ambalažu, kako je i priličilo tom vremenu i formatu singlice. (dakako, koncertna verzija je ne rijetko prelazila granicu od petnaest minuta.)

Na „b“ strani je pak “Candy and a Currant Bun”, pričala o, dakako, drogi i sexu.


Pink Floyd – “Candy and a Currant Bun”

Kako je u tom trenutku Pink Floyd bila samo jedna od tisuće grupa u borbi za svoje mjesto pod suncem, diskografska kuća nije nasla shodno da uloži i jednu centu u promociju singlice, ali je zato management koji je prvo počeo voditi grupu kroz šumu propisa i zakona, na svoju ruku uložio nekoliko stotina funti u promociju. Koliko je ovo pomoglo u trenutku i dugoročno, teško je reći, ali ostaje zabilježeno kao jedan od rijetkih primjera te vrste.

Syd Barrett je bio alfa i omega grupe do te mjere da se ne rijetko mogla čuti teza da je Pink Floyd u biti Sydova prateća grupa.

Već u tim prvim koracima možemo naći sjeme razdora koje će se razbuktati nakon što grupa izda prvi albuma. Naime, Syd je zastupao tezu da umjetnik mora biti ostavljen na miru kako bi u miru mogao stvarati, dok je ostatak grupe javno izjavljivao da im je namjera postati rock zvijezde i postati slavni … . Dok je Syd bio u naponu kreativne snage, nisu mogli puno napraviti, no uskoro su događaji krenuli drugim tokom (više o ovoj temi možete naći ovdje).

Koliki je utjecaj i značaj imao Syd Barrett u tim (presudnim) trenutcima po život grupe svjedoči i podatak da je po njegovom napuštanju ostao i dalje kao aktivan član kad su tantijemi za nove radove bili u pitanju. Drugim riječima, sve do raspada Pink Floyd je sve svoje prihode od tantijema dijelio na pet dijelova!


Pink Floyd – “Arnold Layne”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci