Dave Allen
1936. – 2005.

Ožujak – 2005.

Dave Allen je preminuo u snu od iznenadne aritmije rada srca. Imao je samo 68 godina.

Vjerujem da ne postoji nitko na zemaljskoj kugli, tko ima više od pedesetak godina, a da ne zna za Dave Allena. Bio je vrh vrhova i svjetionik stand up komedije. I ne samo to. Svojim je skečevima secirao crkvene norme, pogotovo one koje su temeljene na dogmama.

Bio je u stanju satima sjediti na visokom stolcu i pričati, kako viceve koje je sipao kao iz rukava, tako i cijele priče, koje su u pravilu izazivale salve smijeha u auditoriju.

Posebna je priča njegov kažiprst, odnosno pola prsta kojeg je izgubio kao dijete. Sam se toliko sprdao na taj račun da se više ne zna istina o tom događaju, jer je za života iznio bezbroj verzija. (I taj polukažiprst je postao njegov zaštitni znak)

U sebi svojstvenom stilu je svojim humorom i britkom satirom ne samo zabavljao milijunski auditorij. već i na svjetlo dana iznosio probleme u društvu koji su od strane svjetovnog i crkvenog establišmenta ostajali pokriveni ili zakopani.

I na ovom mjestu moram podcrtati jednu važnu činjenicu kad govorimo o odnosu Dave Allena i Crkve. Iako je za cijelog medijskog života pravio skečeve koji su ismijavali crkvu i u svojim vicevima i pričama je kritizirao do karikaturnosti, Dave nikad nije govorio, ni radio protiv vjere. Njegov cilj je bila institucija, a ne vjerovanje.

Imao je na tone i tone skečeva, viceva, priča, ali ako se ipak upitamo koji vic, skeč ili priča bi ga najbolje opisali onda se jedna nameće kao favorit: “I’m an Atheist… thank God”

Rodom iz Australije, pravim imenom David Tynan O’Mahony, počinje rano raditi za lokalne novine gdje mu je radio otac i povremeno se upušta u ljetne avanture na pozornici. To povremeno uskoro postaje stalno, a to stalno postaje doživotno.

I tu ga je smrt zatekla, kao jednog od najvećih komičara koje je svijet imao čast upoznati.

R.I.P. O’Mahony!

Povezani članci