Mungo Jerry – ”Electronically Tested”

Ožujak – 1971.

Mungo Jerry je bio jedan od onih bendova koji su poklekli pod prokletstvom hitova, a u njihovom slučaju, iako su ih imali nekoliko, presudio je “In the Summertime”, s kojima su poharali svjetske top liste. Ništa lošeg u tome da je ostatak materijala na albumu imao bar sličan status, ali nije, a trebao je.
O čemu se radilo?
Jednostavno, „In the Summertime“ jest bio veliki hit, jest bio sve što danas u kolektivnoj percepciji suvremenika jest, ali ipak, je bio samo jedna pjesma na albumu koji je btw vrvio hitovima. (uostalom, pjesma je tek naknadno dodana na originalnu verziju albuma, te je u nekim izdanjima i nema na njemu).

I da, i oni, ti drugi hitovi, su bili na top listama, no, za razliku od (opravdano) razvikanog „In the Summertime“ nisu u povijesti ostavili dublji trag i danas ih se malo tko, ako itko sjeća.


Mungo Jerry – “Baby Jump”

A šteta, jer recimo “Baby Jump” je bila zarazna, seksualno orijentirana kompozicija koja je na svjetlo dana i začudo, na radio valovima donijela najeksplicitniju liriku o seksualnosti, ili recimo “Somebody Stole My Wife”, koja s “Baby Jump” u biti predstavlja komercijalni peak albuma. Ništa manje bitna nije i devetominutna  “I Just Wanna Make Love to You”, … , i niz se nastavlja.
Poanta je u tome da je album prepun kvalitetnog materijala, kao uostalom i prethodnik, „Mungo Jerry“, ali je nažalost tijekom vremena na površinu ostala samo „In the Summertime“.

Na američkom izdanju su se našle još neke pjesme koje samo potvrđuju rečeno o kvaliteti materijala kojeg je grupa kreirala. Recimo “Black Bubonic Plague”, koja je kasnije izdana i kao bonus na proširenom izdanju, niti malo ne zaostaje za suparnicama na originalnom UK/EU izdanju.


Mungo Jerry – “Somebody Stole My Wife”

Mungo Jerry je isto tako bio jedan od bendova koji je upotrebljavao „jug“ ili po našemu vrč, kojim je davao specifičnu boju svom zvuku. U to je vrijeme čak i nastao pod žanr rocka, jug-rock, jer je upotreba juga-a poprimila poprilično velike razmjere i dakako, bila prihvaćena od auditorija. (iz jug-rock pojma se tijekom vremena razvio pojam jug band, za sastave koji sviraju na konvencionalnim, ali i na instrumentima koje su napravili u kućnoj radinosti!)

Interesantno je i ime albuma. „Electronically Tested“ je bio natpis na kondomima, koji je garantirao „nepropusnost“. Iz straha za legalnim, neka izdanja su izdana pod imenom „Memoirs of a Stockbroker“, a neka pak kao „Baby Jump (Electronically Tested)“. Sve je to na dugu stazu pridonijelo konfuziji u katalogiziranju albuma kao drugo izdanje grupe.

Nedugo nakon izlaska albuma, Paul King, koji je uz Ray Dorseta bio glavna kreativno pokretačka snaga, odlazi iz benda i time završava (povijesno) najplodnije razdoblje benda.

Bend će i dalje djelovati, dok će na kraju ostati samo na Ray Dorseta, koji i u novom stoljeću povremeno nastupa pod imenom benda.

I za kraj, faktografija. Album se popeo na #13. mjesto UK top liste.


Mungo Jerry – ”Electronically Tested” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci