George Martin
1926. – 2016.

Ožujak – 2016.

Producent The Beatlesa, George Martin je preminuo u 90. godini života.

Nadimak “Fifth Beatle”, je stekao jer je bio glavni pokretač kreativne snage Beatlesa u studiju. I ne samo to, bio je aktivni sudionik u kreacijama ovog velikog sastava.

Prisjetimo se samo najvažnijeg. Manager The Beatlesa, Brian Epstein je bio odbijen od Decca Records s obrazloženjem da je “vrijeme četveročlanih grupa sa gitarama prošlo”, te je izgledalo da The Beatles ispred sebe nemaju baš svjetlu budućnost.

No, kao u nekoj bajci, pojavio se George Martin, koji grupu nikada nije vidio u živo i potpisao ih za EMI Records. Bio je to veoma riskantan potez, ali kao što je Martin naknadno izjavio, “bilo je nešto u tim odrpancima”.
I bilo je!

Nepotrebno je u ovom trenutku pričati išta o The Beatles-ima, samo ću poentirati dio koji je donio Martin. Dakle, George Martin je producirao sve, apsolutno sve što su The Beatles napravili u studiju, izuzev albuma “Let it be”. Njegov se rad nije tu zaustavio. Poznata je bila njegova sklonost klasici, jer je i bio klasično obrazovan te je Martin bio taj koji je “educirao” Beatlese, uvodio ih u tajne klasike i tehnike pisanje aranžmana.

No, ni tu nije stao. Njegovi su mnogobrojni orkestralni aranžmani i instrumentalni dijelovi tema koje su Beatlesi snimili. Aranžman vječne “Yesterday”, s gudačkim kvartetom je bila njegova ideja, on sam svira trubu u temi “Penny Lane”, dirigira simfonijskim orkestrom u temi “Eleanor Rigby”, komponira kompletne dionice za duhaće, violine i ćelo, te aranžira vokale u temi “I Am the Walrus”. Orkestralni klimaks u temi “A Day in the Life” je njegovo djelo. I još mnogo, mnogo, mnogo toga!!

Nakon raspada The Beatlesa, Martin ne miruje. Pored otvaranja svog studija na Karibima, aktivno producira. Suradnja s The Beatlesima mu je donijela status (ali ne i novac, jer je cijelo vrijeme bio na činovničkoj plaći!!), te nije imao problema sa angažmanima.


George Martin – službeni trailer

Surađivao je s velikim umjetnicima sedamdesetih, među kojima su bili John Mahavishnu McLaughlin, Elton John, Jeff Beck, Cheap Trick i Garry Glitter. Iz toga vremena datira i anegdota vezana za Jeff Becka. Naime, poznata je manijakalna perfekcija koju Beck ispoljava u studiju. No, ovaj put je i to nadmašeno. Radilo se o albumu “Blow by Blow”. Album je snimljen, produciran i plasiran na tržište. I kad je album već bio u prodaju skoro pun tjedan, Beck u dva sata ujutro zove Martina i kaže mu da ima ideju za jedan solo na ploči, te da onaj koji su snimili i nije baš dobar. Nato mu Martin odgovora da je ploča već u prodaji i da ne može ništa i neka ide spavati. Beck mu odgovara da neka povuče iz prodaje sve ploče, te će dionicu snimiti ponovo i ponovo otisnuti sve vinile.
Dakako, pored toga što je Beck mislio ozbiljno, do toga ipak nije došlo!

Interesantna je bila uloga George Martina u operi Tommy. Nakon planetarnog uspjeha originalnog izdanja, javila se ideja o snimanju filma i postavljanja opere na scenu. I tu je Martin odigrao ključnu ulogu, prilagodivši ovo djelo scenskom nastupu i time otvorio vrata filmskoj verziji.

Uz sve ovo skupa, George Martin je producirao nekoliko James Bond tema, producirao je kompoziciju “Candle in the Wind”, Eltona Johna i ..teško da bi se moglo nabrojiti što je ovaj čovjek sve radio.

O njemu je snimljen i dokumentarac koje je nedavno bio na našoj televiziji i koji je dobro pokrio životni put ovog velikana iz sjene!

I za kraj, ordenje.

George Martin je dobio šest Grammy Awards priznanja i 1996. godine postaje vitez!

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci