Crosby, Stills & Nash – definitivni pozdrav!

Ožujak – 2016.

Još jedna legenda odlazi u povjest.

Graham Nash je tog dana objavio ono što se dugo vremena nagađalo. Crosby, Stills & Nash i službeno prestaju postojati.

Nash nije bio ni malo obziran prema svojem bivšem pajdašu Davidu Crosbyju. Optužio ga je za dvije godine natezanja “maybe yes, maybe no”, da bi napokon ovih dana postalo jasno da od nastavka suradnje nema ništa.

U ovom kontekstu neke stvari iz prošlosti postaju malo jasnije. Naime, Neil Young je iako se posljednji pridružio triju, prvi je napustio ovu super grupu. Do današnjih dana njegova se odluka pripisivala hirovitosti ovog umjetnika i željom da nastavi sa solo karijerom, koja je pola stoljeća u konstantnom usponu.

Prema Nashovim riječima, David Crosby je bio taj koji je “otjerao” Younga. Ali, trebalo bi čuti i drugu stranu, jer i Crosby sigurno ima svoju verziju. (Ovo se odnosi na Youngovo prvo napuštanje benda, jer za ono drugo se zna. David je uvrijedio Younga na račun partnerice i potom se javno izvinuo!)

U ovom osvrtu ne želim prenositi direktno riječi koje su izgovorene, jer su u najmanju ruku, hm.. nedostojne velikana i nekadašnjih idola milijuna diljem svijeta.

Sam Graham Nash je tih dana lansirao svoj solo album “This Path Tonight”. Stoga, možda ovu izjavu, najavu i obračun sa bivšim kolegom treba gledat i u tom svjetlu.

David Crosby je pak istovremeno bio na turneji po Americi, na kojoj proživljava drugu mladost. Nakon samog početa turneje dogodilo se ono što je ipak malo tko očekivao. Sve dvorane su bile potpuno rasprodane i već nakon prvih koncerata, srednje dvorane su se mijenjale za velike i najveće. Ni u njima nije bilo i nema slobodnog mjesta.

Steven Stills je isto tako bio aktivan. Najavio je drugi album njegove blues super grupe The Rides, dok Neil Young nakon obračuna s Monsantom lansira DVD i radi na novom, 37. albumu.

Sve u svemu, nijedan član ove velike četvorke nije mirovao, pored poznih godina svi su u pokretu. I što čudi ili možda ne, svi su na nekom vrhuncu ove faze u njihovom karijerama. Drugim riječima, svi će otići s pozornice u velikom stilu.

Amerika je velika zemlja i tržište je ogromno. Jednom etablirane veličine za ogromnu masu to i ostaju, pa makar u međuvremenu živjele samo na staroj slavi.

Iako su mogli tako živjeti sve do svoje smrti, ni jedan član CSN&Y nije odabrao taj put.

Jer jednom rocker – zauvijek rocker!

Povezani članci