Cream – “Fresh Cream” / Deluxe

Ožujak – 2017.

U povodu obljetnice izlaska, na tržište je plasirano prošireno, “deluxe” izdanje prvog albuma grupe Cream, “Fresh Cream”.

Izlazak ovog albuma je nagovijestilo, a potom i potvrdilo dolazak nove epohe u muzici i potpuno novih odnosa unutar samih medija. Muzika je uvijek bila prisutna u životima ljudi, još od davnih pećina do današnjih dana, ali nikada nije bila sastavni dio života u obimu u kojem je bila dva desetljeća krajem prošlog stoljeća.

Ne mogu reći da grupa Cream i njihov prvijenac “Fresh Cream” imaju isključive zasluge za to, ali ono što mogu reći je da su debelo pridonijeli statusu kojeg je muzika imala u to vrijeme. Shodno tomu, album predstavlja jedan od kamena temeljaca u kulturi prošlog stoljeća i diskografska kuća je dostojno obilježila taj status.

Na stanu “grebanje po dnu kace” i plasiranje snimaka koje u biti nikada ne bi smjele ugledati svjetlo dana i iglu gramofona, bit interesantno je vidjeti kako su neke “vječne” kompozicije trebale izgledati, a nisu, ili pak različite verzije istih.

Set se sastoji od četiri CD-a sa bogatim bookletom.

Prva tri CD-a sazdržavaju originalni album, verzije pjesma koje se nalaze na originalno izdanom, ostaci sa snimanja koji se nisu našli na albumu i muzički “komadi” koji su ostali u embrionalnoj fazi, jer je odlučeno da se napuste u korist drugih („obećavajućih“) i naposljetku, BBC snimke koje do sada nisu bile emitirane.

Četvrti CD je Blu-ray Audio sa 96kHz/24-bitnim verzijama mono i stereo izdanja, uz dodatak bonus kompozicija.

Malo je bilo čudno da niije bilo vinilnih izdanja, ali kasniji događaji su pokazali da je to bila samo taktika, jer su usljedila …..

Povezani članci