Amon Düül II – “Tanz der Lemminge”

Ožujak – 1971.

S albumom „Yeti“ , Amon Düül II je izašao van granica komune, Njemačke, pa i Stare Dame. Glas o političkom/art pokretu u Njemačkoj se prenio i preko Velike Bare, te je bend stekao legitimitet koji mu je do priliku da se odmakne od striktne lokacije.

Nasljednik, „Tanz der Lemminge“, dupli kao i prethodnik, je donio Amon Düül II u nešto drugačijem svjetlu, ali još uvijek čvrsto ukorijenjenim u Kraut rock esenci i dakako, s kompozicijama koje su, iako proizašle iz jamova, ovaj put poprimile nešto drugačije konture.

Za razliku od albuma “Yeti“, album „Tanz der Lemminge“, je konceptualni album, sastavljen od tri suite, od kojih se treća, „Chamsin Soundtrack“, proteže na dvije strane vinila.

Još jedna je razlika između albuma „Yeti“ i „Tanz der Lemminge“. Vjerojatno osokoljeni uspjehom prethodnika, na ovom albumu bend eksperiment podliježe improvizaciji i iz nje izvlači kompozicije. Tako u biti album u cjelini zvuči kompaktnije od prethodnika, ali na drugu stanu, za mnoge, uključujući i pisca ovih redaka, manje izazovnije.
Lucidnost eksperimenta u improvizaciji i kasnijim kanaliziranjem u kakvu takvu strukturu koja tvori kompoziciju je ipak majka svega, temelj na kojem se gradio i gradit će se sve što u muzici postoji, u bilo kakvom obliku.


Amon Düül II – “Toxicological Whispering”

Da se razumijemo, Amon Düül II nije ignorirao postojanje eksperimenta, ali ga je reducirao, što je u konačnici donijelo pozitivne, ali i one druge rezultate.

Kako je bend izašao van granica komune, održavali su koncerte diljem Njemačke, ne rijetko krstareći Europom.

Za jednog takvog nastupa, u klubu Keks u Cologne (Njemačka), je izbio požar. Bend je doduše izašao neozlijeđen (poginulo je dvoje posjetitelja!), ali im je sva oprema uništena. Kako je osiguranje bilo luksuz, ostali su bez ičega.

Vidjevši da se bend nalazi u bezizlaznoj situaciji, matična diskografska kuća Liberty Records ih odbacuje “kao staru krpu“.
Slijedio je put u bankrot. No, zahvaljujući albumima „Yeti“ i „Tanz der Lemminge“, dobivaju poziv od diskografske kuće United Artist.
Poziv je u biti bio neobičan, jer je od benda traženo da uvrste proširenu ritam sekciju. Tako su se bendu pridružili budući članovi Popol Vuh-a, i Amon Düül II je ponovo bio u sedlu.

Ovime je u biti počela međunarodna karijera ovog velikog Kraut rock benda. I jedna velika priča koja se iz uskih granica komune u Njemačkoj prelila na Europu i nakon je doplovila i do najvećeg tržišta na svijetu, Amerike.


Amon Düül II – “Tanz der Lemminge” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci