Weather Report – „Heavy Weather“

Ožujak – 1977.

Nakon napuštanja kreativnog kaosa pod pokroviteljstvom Miles Davisa i imajući iza sebe remek djelo, album „Bitches Brew“, koje je promijenilo muzičke tokove modernog doba, Joe Zawinul i Wayne Shorter osnivaju svoj bend, Weather Report.

Krenuli su kao akustični jazz duo koji je povremeno koristio usluge ritam sekcija u okruženju, potom su se orijentirali na elektrificirani jazz, da bi se eksplozijom fuzije okrenuli jazz rocku i u tom žanru pobrali sve što se moglo pobrati na medijskoj sceni.

Bilo je to vrijeme medijskog pokroviteljstva fuzije i shodno tome, sve što je dolazilo iz tabora Miles Davisa je automatski privlačilo pažnju. Ni Weather Report nije bio izuzetak, te su im prvi albumi bili lijepo medijski popraćeni i dakako, auditorij koji se masovno regrutirao u rijeku sljedbenika izričaja je rado kupovao njihova ostvarenja.

No, sve je to bio uvod u ono najveće, a to najveće je došlo u obliku sedmog albuma „Heavy Weather“.


Weather Report – „Birdland”

Teško je iz današnje perspektive opisati kako je album dočekan i kako se o njemu pisalo i govorilo u to vrijeme, pogotovo u ozračju još jedne činjenice, na albumu je bas gitaru svirao “skromni najveći basista na svijetu”, Jaco Pastorius, genijalac na fretless basu.

Album je nosila kompozicija „Birdland“, koja postaje najprije koncertni standard grupe, potom postaje dio programa manje, više svih radio postaja diljem svijeta, da bi svoj život nakon poniranja pravca u manirizam i samodopadnosti, a time i u opskurnost, okončala kao jazz standard kojeg izvode svi eminentni umjetnici današnjice.

Ni ostatak albuma nije bio ništa lošiji, što u biti i kazuju pozicije na top listama. A one su u najmanju ruku monstruozne za taj žanr. Dakle, album se penje na #30 mjesto glavne Billboardove liste, istovremeno zauzimajući prvo mjesto jazz odjeljaka i što je još čudnije, zauzima #33. mjesto Billboardove Hip-Hop liste. Van Amerike redom dolazi na top liste, pogotovo u Skandinaviji, gdje se pozicionira na sam vrh, te time postaje najprodavanije jazz izdanje Columbie Recordsa.

Nadalje, album biva 2011. godine uvršten u Grammy Hall of Fame, isto tako, dolazi na listu „1001 Albums You Must Hear Before You Die“, da bi 2000 godine došao na listu vječnih albuma „All Time Top 1000 Albums“, zauzevši #822. mjesto.

Sublimirajući sve gore navedeno, jasno je da je „Heavy Weather“ jedan od najznačajniji albuma, ne samo jazz rock ere , već moderne muzike uopće.


Weather Report – „Heavy Weather“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci