Wayne Shorter
1933. – 2023.

Ožujak – 2023.

Preminuo je Wayne Shorter!

Za sve koji su živjeli muziku u prošlom stoljeću, ovo ime je bilo sinonim za kvalitetu i neprestano traženje novoga.

Ime mu je privi put zasjalo kao članu benda  Art Blakey’s Jazz Messengers, kojem je nadugo nakon pridruživanja de facto stao na čelo, kao skladatelj i kao lider.

To dakako nije moglo proći nezapaženo, te dobiva poziv od „maestra“, Miles Davisa i pridružuje mu se u pratećoj inkarnaciji nazvanoj Second Great Quintet. Iz tog doba datira u sada već čuvena izjava Miles Davisa da Wayne Shorter po dolasku nije ni za dlaku promijenio svoj stil, ni pristup, jednostavno se uklopio u Milesovu viziju i to je bilo to.
Dobiti priznanje ovakve vrste od velikana ovog kalibra ipak nije mogao svatko.
S Miles Davisom ispisuje povijesne stanice moderne umjetnosti, da bi s Joe Zawinulijem nakon napuštanja Miles Davisa osnovao Weather Report.

I tu u biti počinje njegova medijska strana priče. Sve do tog trenutka bio je uvažen u jazz krugovima, pokretanjem lavine fuzije se lagano počeo pojavljivati na površinu, da bi s Weather Report doživio zvjezdane medijske trenutke.

U grupi je proveo cijeli njen život i u biti bio je neraskidivi dio tkiva koje se plelo u kompozicijama na albumima.

Raspad Weather Report ga je odveo na druge strane, od suradnje sa Santanom do čistog jazza, gdje se naposljetku i skrasio.

Wayne Shorter će ostati u sjećanju kao velikan saksofona, koji se nije libio mijenjati instrumente kad se to od njega najmanje očekivalo, i u biti kretati od nekog početka, ali samo zato da bi uskoro ponovo zasjeo na vrh.

Bio jazz ili fuzija ili bilo koja druga vrst muzike, kad je netko velik, onda je velik.

I Wayne Shorter pripada u taj povlašteni razred!

Povezani članci