Pink Floyd – “Dark Side of the Moon”

Ožujak – 1973.

Pink Floyd izdaju svoje monumentalno djelo, „Dark Side of the Moon“.

O ovom albumu je toliko već rečeno da je malo toga ostalo za kazati, a da pri tom ne reciklira stotinu puta već rečeno.

Uglavnom, album dovodi Pink Floyd iz undergrounda u visoki mainstream, a da pri tom sam izričaj nije niti malo patio.

Drugim riječima, bez ikakve kalkulacije i podilaženja, Pink Floyd stvaraju djelo kojeg svi redom prihvaćaju i pri tom dokazuju da za globalni uspjeh ne treba podilaziti ničijem ukusu doli svojoj viziji. Tim postupkom su je nametnuli širokim masama.


Pink Floyd – “Time”

Nabrajati rekorde koje je oborio ovaj album, postaje bespredmetno, jer vjerojatno ne postoji niti jedan kojeg nije oborio. No spomenut ću samo jedan, koji je toliko fascinantan da graniči, u stvari, gazi u polje znanstvene fantastike.

Naime, album „Dark Side of the Moon“ je na američkoj Bilboardovoj top listi albuma proveo neprekidno 741 tjedan. Pretvorimo li ovaj broj u godine, ispada da je album na top listi proveo neprekidno više od 14 godina!!!

I što je još impresivnije, priča ni tu ne staje, daleko od toga. Nakon što je ispao s glavne Billboardove top liste, album se nastanjuje na pod-listu,  Top Pop Catalog Chart, gdje neprekidno provodi sljedećih 759 tjedana, što u konačnici do Svibnja 2006, daje nevjerojatnih 1,500 tjedana na samo ove dvije top liste ili preračunato u godinama, „The Dark Side of the Moon“ je u Americi na Billboardovim listama proveo 29 godina!

Nevjerojatno!

Ovo jednostavno nema tko ugroziti dok je civilizacije kakvu danas poznajemo!

O ovom albumu će biti napravljen osvrt, preporuka i isto tako, biti snimljena emisija, pa ću ovom prilikom spomenuti samo još omot, koji je svojim simbolizmom i dizajnom osvojio medije od datuma izlaska do današnjih dana.

Ne postoji osoba na svijetu, koja staklenu piramidu na crnoj podlozi, kroz koju prolazi snop bijele svjetlosti i lomi se u duginim bojama, neće prepoznati, odnosno poistovjetiti sa ovim albumom i grupom.


Pink Floyd – “Dark Side of the Moon” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci