Josipa Lisac – “Dnevnik Jedne Ljubavi”

Veljača – 1973.

Bilo je to vrijeme kad se čak i s prvim albumom letjelo prema zvjezdanom nebu. Prvi album grupe Time, prvi album Korni Grupe, prvi album Grupe 220, prvi album Drage Mlinarca, … .

Stroga, izlazak i uspjeh prvog albuma Josipe Lisac „Dnevnik Jedne Ljubavi“ nikoga nije iznenadio. Možda bi bilo prikladnije reći da bi iznenađenje bilo da album nije požnjeo to što jest i pobrao lovorike, koje ni do danas nisu dobile prašnjavu patinu. Poglavito zahvaljujući univerzalnom glasu Josipe Lisac, zahvaljujući univerzalnosti tema koje obraduju pjesme, a sve su redom ljubavne, zahvaljujući diskretnoj produkciji i dakako, odličnoj pratnji, jer u biti s Josipom u studiju je bila grupa Time.
Razlog je veoma jasan, Time su bili vrh u trenutku snimanja albuma, Karlu Metikošu su se veoma svidjeli, te i produkcija albuma odiše atmosferom grupe Time i njihovog prvijenca.

Album je djelo dvojca, Karla Metikoša i Ivice Krajača, koji je u to vrijeme bio član mega popularnih 4M, a i u skicama je u glavi već imao rock operu „Gubec Beg“. I naposljetku, i kao član grupe Time, ali i kao aranžer, na albumu je sudjelovao Brane Lambert Živković.

Kad se sve sagleda, Josipa sa svojim vokalom, Time kao prateća grupa u studiju, procenti i kompozitori Karlo Metikoš i Ivica Krajač, rezultat i nije moga ispasti drugačiji.


Josipa Lisac – “Ležaj od suza”

Album „Dnevnik Jedne Ljubavi“ kotira kao konceptualni album i to na nekoliko razina, iako ogoljeno gledano to baš i nije. Naime, uz status koncept izdanja ga veze tematika lirke, od reda pjeva o gradskoj djevojci i njenim briga u emocionalnom životu, pa i i sama muzika, koja je iz pjesme u pjesmu „ista, a različita“, što je osnovna odlika koncepta u instrumentalnom segmentu.

Josipa Lisac je bila pjevačica poznatih grupa “Ohara” i “Zlatni akordi”, te je nakon upoznavanja Karla Metikoša odlučila krenuti u solo vode. Karlo Metikoš (odnosno Matt Collins) je s druge strane u to vrijeme bio „siva eminencija“ Jugotona, jer je bio, a vjerojatno i ostao naš najpoznatiji pjevač van granica (u Francuskoj je napravio respektabilnu karijeru!), te su se njegove sugestije i prijedlozi u Jugotonu i te kako ozbiljno tretirali. U tom je kontekstu njegova rečenica Josipa Lisac zaslužuje biti zvijezda“, de facto označava startnu poziciju kreacije albuma, pa i karijere ove umjetnice.

Album je po izlasku pobudio neviđeno zanimanje, te se u veoma kratkom roku okitio zlatnom tiražom (u to vrijeme za prodanih 25 000 vinila).

Danas, pola stoljeća od njegovog izlaska, album „Dnevnik Jedne Ljubavi“ i dalje diše svojim životom, a Josipa nas tu i tamo za obljetnicu počasti njegovom izvedbom. I čemu tajiti, u tim trenicama, ako do tada nismo, postajemo svjesni bezvremenosti stihova i muzike koje krase ovaj album.
Kao i ljubav sama po sebi, tako će i ovaj album živjeti uz nas, u nama, dok je nas!


Josipa Lisac – “Dnevnik Jedne Ljubavi” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci