Blue Öyster Cult – “On Your Feet or on Your Knees”

Veljača – 1975.

Nakon tri uspješna studijska albuma („Blue Öyster Cult“, „Tyranny and Mutation“ i „Secret Treaties“), Blue Öyster Cult  lansira prvi živi album „On Your Feet or on Your Knees“.

Izdanju albuma je prethodila izuzetno dinamična koncertna aktivnost grupe, u toj mjeri da se danas izgubila činjenica gdje je koja kompozicija na albumu snimljena. Grupa je krstarila diljem sjevernoameričkog kontinenta, priskrbljujući sebi najprije slavu na lokalnoj razini, potom nacionalnoj i naposljetku globalnoj.

Bitno je u tom kontekstu podcrtati da je Blue Öyster Cult svojim radom i pametnom medijskom politikom stekao status kulta, za čije se koncerte ne pita za cijenu ulaznica. Taj je status održao do današnjih dana.

Na album su se našle najeminentnije kompozicije sa studijskih izdanja, dvije obrade (“I Ain’t Got You” i “Born to Be Wild”)  i jedna „friška“ kompozicija, instrumental, “Buck’s Boogie”, koja, iako nije izdana na ni jednom studijskom albumu, postaje koncertni standard grupe.


Blue Öyster Cult – “Cities On Flame”

Album po samom izlasku privlači pažnju i to iz nekoliko razloga. Dakako, na prvom mjestu je činjenica da je album uspio uhvatit esencu živih nastupa, koji su prštali energijom, te je time status benda, pored studijskog rada, cementiran živom izvedbom.
Iako dupli, album se sluša u dahu, što je još jedan pokazatelj neosporne kvalitete.

No, od prvih dana izlaska mu se prebacuje činjenica da je (vjerojatno, jer nikada nije potvrđeno, ali ni demantirano!) dorađen u studiju, te su time kompozicije polirane, do granice sterilnosti.
E sad, u posljednjoj se javlja oksimoron, jer album je proglašen za jednog od najvećih u žanru, radi prikaza esencijalnog izričaja prilagođenog pozornici, a s druge pak strane se „prijeti sterilnošću“.
Istina je dakako, kao i uvijek, negdje po sredini.

Bilo kako bilo, album  „On Your Feet or on Your Knees“ je više nego odličan album, vrijedan svake minute svog trajanja i potvrda veličine jedne od najvećih grupa koja je izrasla pod kapom rock eksplozije prošlog stoljeća.


Blue Öyster Cult – “On Your Feet or on Your Knees” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci