Humble Pie – “Street Rats”

Veljača – 1975.

Humble Pie “izdaje” osmi album „Street Rats“

Bilo je to sve samo ne obično izdanje, čak i za ta vremena. U biti, priča koja je ispričana o ovom albumu komotno bi mogla biti jedna od CSI epizoda, doduše bez otkinutih glava i udova, ali iz današnje perspektive, s dovoljno kriminala za ozbiljniju intervenciju instituta represije.

O čemu se radilo?

Humble Pie je bio na turnejama pune četiri godine i kad su se vratili natrag kući ispostavilo se da na računima članova nema ni cente. Klasična priča tog doba. Istovremeno, Steve Marriott je već bio daleko odmakao sa solo albumom, te nije bio baš kivan ponovo ulaziti u studio i snimati album grupe, iako je matična kuća A&M tvrdila da i su im dužni još jedan album i turneju.

Kako se slučaj otegao i bez izgleda da Humble Pie uđe u studio, A&M jednostavno upada u Marriottov studio i krade trake za njegov solo album. Angažiraju producenta  Andrew Loog Oldhama (koji je vodio the Rolling Stonese i bio njihov producent u šezdesetima), da iz ukradenih traka kreira smislene kompozicije za album.


Humble Pie – “Street Rats”

Rezultat je bio predvidiv, ali zov novca i pohlepa diskografske kuće neutaživa, te u Veljači 1975. godine izlazi album „Street Rats“, na zaprepaštenje svih članova benda, a poglavito Steve Marriotta. Dakako, svi od reda odbacuju album kao svoje djelo, pa i sam Marriott izjavljuje da s albumom nema ništa.

I kao po starom običaju, A&M izdaje dva različita izdanja, za Američko i ostala tržišta.

I još jedna čudna star, pored činjenice da je A&M ukrao trake i time zagazio duboko u kriminal, Humble Pie po izlasku albuma odlazi na turneju, vjerojatno ucijenjen od strane managementa kuće i prijetnjom visokim odštetama koje nisu imali od čega platiti.
I dakako, po povratku u UK nakon turneje grupa se raspada, Steve Marriott napokon kreće na solo putovanje.

I za kraj još najčudnije od svega skupa, album kao takav, a bio je nikakav, radi imena i ugleda grupe, dolazi na Billboardovu top listu i smješta se na #100. mjesto.

O tempora, o mores!


Humble Pie – “Street Rats” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci