Voodoo Ramble – “Home Again”

uplovljavanje u sigurnu luku!

Album „Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)” predstavlja važnu kariku, trenutno posljednju, ali i jednu od najjačih do sada.
Svojim postojanjem učvršćuje lanac i priprema teren za nasljednike. Nadam se da će evolucija izričaja nastaviti teći svojim tokom i obogatiti opus novim elementima, pa i utjecajima drugih žanrova. Dakako, uvijek imajući na umu ishodište svega, blues!


Ništa logičnije od nastavljanja ondje gdje ste stali…., i to se i dogodilo.

Novi album „Home Again“ nastavlja putanju ne samo prethodnika, već i cijelog opusa. Iako su svi albumi nastali i egzistiraju u nekim zadanim okvirima, ni jedan ne robuje formi u nekom čistom obliku. Najdalje je u tom smjeru otišao baš „Home Again“, što je i normalno, jer predstavlja evolucijski iskorak u izričaju. Da se razumijemo, ta evolucija je stilski skoro kozmetička, ali prisutna.

Sama struktura kompozicija je ostala ista, o izvedbi se i ne raspravlja. Ono što podrazumijeva evolucijski iskorak jest čvrstoća i monolitnost albuma kao cjeline, zahvaljujući kompozicijama tako ujednačene kvalitete i slušanosti, da odabrati i jednu i istaknuti je, bi bila nepravda spram svake na albumu.


Voodoo Ramble – “Home”

Album krase izbrušene i dotjerane kompozicije, kao rezultat sazrijevanja autora, koji na ovom albumu vjerojatno dolazi do neke krajnje točke u ovom kreativnom segmentu.
Obogaćene smislenim stihovima, koji se doduše ne odmiču od klasične tematike žanra, kompozicije ostavljaju utisak niveliranosti. (ali ne i pravocrtnosti).

Kako se sve skupa ne odmiče iz miljea klasičnog blues rocka (urbanog bluesa!), nameće se misao o nekom minusu u konačnici. Naprotiv, ta je niveliranost i smislenost pridonijela monolitnosti albuma, s koje god ga strane gledali/slušali i pokušali valorizirati. Iako sam pojam valorizacije nosi u sebi previše subjektivnog, te time podliježe različitim interpretacijama, u slučaju albuma „Home Again“, te su interpretacije unisone i oko toga nema sumnje, jer album je još jedan od odličnih u sada već bogatom opusu benda i samog Borisa Dugi-Novačkog kao lidera.

I još nešto što krasi album. Kao i na prethodnicima, aranžmani i prateći vokali su majstorski kreirani i izvedeni/ubačeni u tkivo kompozicije. Iskačući na trenutke van okvira blues rocka/urbanog bluesa i približavajući se soul senzibilitetu, zvučna slika poprima drugačije gabarite. Boje te slike jesu bile zastupljene i na prethodnicima, ali na ovom albumu su autori poentirali u nekim kompozicijama baš s njima.


Voodoo Ramble – “Street Livin'”

I ovaj put se moram ponoviti.
Da je album kojim slučajem izdan tamo sedamdesetih u Americi, uz prikladnu promociju, danas bi bio klasik, a autor(i) bi živjeli na Beverly Hillsu u multimilijunskoj kući s nekoliko bazena i par teniskih terena.
Ovako, zna se …

Postoji još nešto što krasi ovaj albuma, kao i cijeli opus ovog benda. Već je postalo otrcano, ali tako je.
Produkcija!
Konj koji pobjeđuje se ne mijenja, pa tako Drago Smokrović-Smokva i na ovom albumu daje svoj pečat. U biti, sama činjenica da ga de facto i ne daje, već kanalizira i decentno balansira sve fragmente u produkcijskoj paleti, govori o pristupu, studioznosti, pa i napornom radu u studiju. Da parafraziram Jimi Hendrixa, „Kod ovakve vrsti muzike, dobar producent je nevidljivi igrač, ali su njegovi rezultati i te kako vidljivi“

Što dalje, kako dalje?
Pitanje svih pitanja. Izričaj može ostati u zadanim okvirima i bend isporučiti još albuma koji će se rado slušati. Može iskoračiti vidljivi korak i pokušati rizičnu šetnju van svog „kvarta“… .
Vrijeme će pokazati!


Voodoo Ramble – “Home Again” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci