Led Zeppelin – “Physical Graffiti”

Veljača – 1975.

Led Zeppelin izdaju „najveći“ album, „Physical Graffiti“.

Album izlazi na tržište kao šesti po redu i ujedno kao drugi iz druge i posljednje faze života ove grupe.

Album je imao težak zadatak jer je bio nasljednik izuzetnog ostvarenja. Albuma koji doduše, u trenutku izlaska i nije izgledalo kao takvo, no „Houses of the Holly“ se godinama nakon izlaska isprofilirao kao remek djelo i dokaz hrabrosti koje se ne viđa često u muzici i u umjetnosti uopće.

Dostojno naslijediti, pa čak i premašiti veličinu prethodnika, to je već bilo ostvarenje koje je zasluživalo punu pozornost. I dobilo je!

Po izlasku zauzima prva mjesta top lista, a u Americi postaje četvrti uzastopni album grupe na prvom mjestu Billboarda, gdje sjedi punih šest tjedana. Istovremeno, „Physical Graffiti“ probija sve rekorde potražnje i prodaje.


Led Zeppelin – “Kashmir”

Prvog dana nakon izlaska u Americi su prodane doslovno tone vinila. Album je do danas certificiran 16 puta Platinum. (prodano 16 000 000 primjeraka u Americi)

I povijesti radi, album „Physical Graffiti“ je bio prvi album izdan na vlastitoj tiketi Swan Song Records.


Led Zeppelin – “Physical Graffiti” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci