Eagles – “Hotel California”

Veljača – 1977.

Kad su Eagles izdali singlicu „Hotel California“, bio je to instant hit, koji je porobio sve moguće top liste na svijetu.

U biti bio je to „dream come true“ ove grupe, jer i mimo kvalitetnih albuma koje su izdali, imali su ime, imali su pristojne tiraže i pristojno popunjene koncerte. Ali, nedostajao je jedan segment do statusa „mega“ i on se ukazao u obliku demoa kojeg je Don Felder donio grupi da ga razradi, ako smatra da bi mogao postati pjesma.

Svi od reda su ga prigrlili jer je i kao demo imao tu zaraznu privlačnost i ljepljivu melodiju. Doduše, ne smijemo zaboraviti par stvari, originala verzija je bila reggae/bosa nova stilski omeđena, tako da u biti njen pravi život počinje prihvaćanjem grupe da je razvije, a ne nastankom u Donovom malom studiju. Pa čak i ime nije odmah „ubodeno“. Malo je poznato da je originalno ime demoa bilo “Mexican Reggae”.

No, u trenutku kad se tema počela razvijati bilo je jasno da će biti velika. I naposljetku, kad su Don Felder i Joe Walsh razvili ono što će postati jedno od najljepših sola u povijesti muzike, „paket“ je bio gotov.

Pomalo je čudno u konačnici da su svi članovi kreditirani u pjesmi osim Joe Walsha. Kad se zna njegov doprinos, ne znam, nešto ne štima …. . Ali, povijest će valjda i to korigirati, .. ili pak neće kad nije do sada, …

Pjesma „Hotel California“ i istoimeni album su lansirali bend u mega zvijezde i otvorili mu put milijunskim tiražama.

U biti ovo je samo djelomično točno, jer godinu prije bend izdaje album  „Their Greatest Hits (1971–1975)“, koji postaje jedan od najprodavanijih albuma u povijesti muzike uopće. Drugim riječima, izlaskom albuma „Hotel California“, Eagles ne samo da dominiraju top listama albuma, već i kompilacijama, te podupiru jedno drugo, iako pokrivaju različita razdoblja, ili baš radi toga.

Nakon ovog „pogotka“ Eagles se sele u zasebnu ložu povijesti muzike i iz nje ne izlaze čak i kad se međusobno do krvi „pošibaju“. Ovo je jedna druga priča, koja nema veze s muzikom, ali ima veze s „razmjenom mišljenja na Eagles način“.
O tom drugom prilikom.


Eagles – “Hotel California”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci