Faces – “Long Player”

Veljača – 1971.

Kad je Steve Marriott napustio matičnu grupu Small Faces kako bi osnovao Humble Pie, malo je tko imao iluziju da će se nastavak priče odvijati nekim lijepim smjerom. Jer Marriott je bio ne samo gitarista i vokal, ne samo autor većine materijala grupe, već i karizmatični lider.

No, dolazak Ronnie Wooda na gitari i Rod Stewarta, na vokalu, (oboje regrutirani iz raspadnute Jeff Beck Group), posložio je puno stvari u neki logički slijed i sastav je pod novim/skraćeno starim imenom ponovo počinje funkcionirati.
Nazvali su se Faces.

Prvi album, „First Step“, koji je izašao samo par mjeseci od osnutka, nije pobrao panegirike niti je autore okitio lovorikama, ali je skrenuo pažnju rock svijeta na „face“. (ruku na srce, kad ih se vidi na fotografijama, i nisu se mogli drugačije nazvati, bez obzira na prethodni bend iz kojeg su ponikli!).


Faces –  „Had Me A Real Good Time”

Album je ocijenjen pomalo sterilnim, kao djelo autora koji znaju što hoće i znaju kako to napraviti, no, sve u predvidljivim granicama. Ali i to je bilo dobro, jer ne zaboravimo, govorimo o godini 1970., kad su divovi hodali zemljom.

Drugi album „Long Player“, izlazi u Veljači 1971. godine. Najavio ga je singl „Had Me A Real Good Time“. Interesantno da je singlica na „b“ strani nosila instrumental „ Rear Wheel Skid“, koji se na kraju balade nije našao na albumu (?).
Album je dosegao svoj zenit u Australiji, gdje se smjestio na nacionalnoj top listi albuma i to na #18. mjesto. Ostale nije omirisao.


Faces –  „ Rear Wheel Skid“

Teško je danas razglabati o tome da li je zaslužio ili ne, to ostaje svakom ponaosob da procjeni, no, ako će se povijesno gledati, album „Log Play“ je u biti bio u uvod u najuspješniji album grupe i njen svojevrsni „swan song”, “A Nod Is As Good As a Wink… to a Blind Horse“, iako nije bio posljedni u opusu. Mjesto zadnjeg izdanja je zauzeo „Ooh La La“, ali on je izašao pod pritiskom i u trenutku kad je Rod Stewart već biona putu prema zvijezdama sa solo karijerom, a Ron Wood gledao prema the Rolling Stonesima.

Bilo kako bilo, Small Faces i nakon njih Faces, su ostavili neizbrisiv trag na muzičkom nebu ranih sedamdesetih, regrutirajući i lansirajući današnje velikane. Kad samo spomenemo imena Ron Wood, Rod Stewart, Kenney Jones, Ronnie Lane, Steve Marriott, … , govorimo o rasadniku veličina koje će obilježiti sedamdesete.


Faces – “Long Player” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci