Del Shannon – „Runaway“

Veljača – 1961.

Del Shannon izdaje singlicu na kojoj se nalazi jedan od onih vječnih hitova, „Runaway“.

Ova vijest i ne bi bila toliko specifična pa ni uvrštena u ovu rubriku, jer i pored toga što je nastala u doba kad underground nije ni postojao, ipak konceptom ne pripada u ovu sredinu. No, za njeno uvrštenje je bitna jedna činjenica.

Naime, „Runaway“ je nastao u kolaboraciji Del Shannona i Charles Westovera.
Ovaj potonji je bio „tehno geek“ tog doba i na mala vrata je uveo sintesajzer u svijet muzike. Svoje je klavijature pretvorio u novi instrument kojeg je nazvao „clavioline“, da bi ih kasnije nazvao „Musitron“. I na kraju, končano ime – sintesajzer. Ostalo je povijest koju je ispisao Moog.


Del Shannon – „Runaway“ 

I faktografije radi, „Runaway“ je po izlasku zauzeo prvo mjesto Billboarda, te postaje veliki internacionalni hit i kao što sam u uvodu spomenuo, jedan je od onih „vječnih“.

Rolling Stone ga u svojoj listi „500 najvećih svih vremena“, smješta na 472. mjesto. Pjesma je do danas doživjela nebrojene obrade, od kojih je ona Elvisa Presleya najpoznatija, a ni obrada Travelling Wilbourya ne zaostaje za njom.

No, to je samo mali dio od stotinjak obrada koje su ugledale svjetlo dana.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci