The Eagles – „Their Greatest Hits (1971–1975)“

Veljača – 1976.

Kad je Linda Ronstadt okupljala ekipu za turneju, teško da je itko mogao pretpostaviti da će se iz hrpe golobradih mulaca roditi nešto konkretnije od privremenog angažmana. Priča je trebala završiti po posljednjoj odsviranoj noti turneje.

No, sudbina je htjela drugačije.

Skoro sramežljivo su počeli kao country rock bend, ali su ubrzo uvidjeli da i pored uspjeha albuma, slava (i novac) ipak leži negdje drugdje.

U tom traženju su stvorili fundus odličnih pjesma, te je diskografska kuća, bez njihovog znanja i dozvole, skrojila kompilaciju koju je izdala pod nazivom „Their Greatest Hits (1971–1975)“.

Dakako, na album su se našle pjesme s prva četiri albuma grupe, “Eagles”, “Desperado”, “On the Border” i “One of These Nights”

Nitko u bendu nije bio zadovoljan tim potezom, ali očito je ugovor bio takav da nisu baš mogli nešto puno napraviti. Čak su i u medije izašli s negodovanjem, naglasivši da su neke pjesme otrgnute iz konteksta albuma na kojem se nalaze, te time gube svoj smisao.


The Eagles – “Witchy Woman”

No, za razliku od članova grupe, auditorij nije dijelio njihovo mišljenje, jer album netom po izlasku kreće na trijumfalni put prema top listama. A on je bio impresivan.
Govoreći samo o Americi, album dolazi na prvo mjesto Billboarda i tu stoji šest tjedana, dok na samoj listi provodi nevjerojatnih 422 tjedna (punih osam godina).

Dakako, tiraža je slijedila status na top listi, te album biva prodan u impozantnih 36 000 000 primjeraka, samo u Americi, odnosno biva 36 puta certificiran platinastom tiražom. I kao kuriozitet, album biva prvi koji se okitio tom tiražom (iako neki izvori tvrde nešto drugačije).

Pored neosporne financijske dobiti, album „Their Greatest Hits (1971–1975)“ nosi jednu drugu veliku zaslugu. Naime, osokoljeni uspjehom albuma postavljaju uvjete diskografskoj kući po pitanju sljedećeg studijskog albuma i dakako dobivaju sve što su tražili.
Rezultat, „Hotel California“!


The Eagles – „Their Greatest Hits (1971–1975)“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci