Mahavishnu Orchestra – “Visions of Emerald Beyond”

Veljača – 1975.

Mahavishnu Orchestra izdaje drugi album pod drugom inkarnacijom, “Visions of Emerald Beyond”.

Povijest prve inkarnacije je dobro poznata svim ljubiteljima muzke, jer bilo je to vrijeme kad ni jedan razgovor nije mogao proteći bez spomena McLaughlina i ekipe, koji su svojom verzijom fuzije jazza i rocka, harali dvorana i ugrožavali mega zvijezde na top listama.

Priča o drugoj inkarnaciji je nešto drugačija, iako ne i manje izazovna i dobra. A ta priča je počela s albumom “Apocalypse”. Album je napravio potpuni zaokret u izričaju, napustio donekle rock uporište i umjesto njega uzeo klasiku.

Spoj klasične muzike, jazza s elementima rocka je nosio ovo djelo, ali nažalost, bilo je preteško čak i za prosječnog konzumenta fuzije. Album i pored svoje kvalitete i povoljnih kritika, nije polučio uspjeh ni blizu albumima izdanim za prve inkarnacije.

mahavishnu-orchestra-visions-of-emerald-beyond

Ipak, na drugu stranu, dovoljno je spomenuti da je producent George Martin, u svojoj biografiji označio ovaj album kao jedan od najvećih dostignuća u karijeri. (George Martin je između ostalog, producirao sve albume grupe The Beatles!).

Nasljednik “Apocalypse”, “Visions of Emerald Beyond” ponovo radi zaokret. Umjesto klasične muzike, tu je funk, pa tako ova forma na mala vrata ulazi u svijet u kojem je dominirao jazz u kombinaciji s rockom. (doduše, Return to Forever s albumom „Hymn of the Seventh Galaxy“ su tu ipak bili prvi, ali, na ovakav način, nitko nije pristupio izlaganju forme.)

Album je zadržao sliku klasičnog pristupa, pri tom mijenjajući samo stil. (Isto tako, želio bih ovo “funk” ipak staviti u navodnike.)

Kad se album posluša, jasno je i zašto.


Mahavishnu Orchestra – “Eternity’s Breath”

Na albumu je simfonijski orkestar zamijenjen duhaćom sekcijom, tako da je u biti zvučna slika dobila potpuno drugačiju vizuru, i na kraju balade, veoma malo dodirnih točaka s prethodnikom.

Osobno, iako nisam ljubitelj funka, na ovom albumu mi je legao i “Visions of Emerald Beyond” smatram remek djelom fuzije, možda samo jedan u nizu od strane McLaughlina i sastava koje je vodio, ali ipak.. .

“Visions of Emerald Beyond” je album kojem se vraćam već skoro pola stoljeća i ne mislim skoro odustati.

Poslušajte ga pa će te i sami vidjeti, zašto?!


Mahavishnu Orchestra – “Earth Ship”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci