The Residents – “The Third Reich ‘n Roll”

Veljača – 1976.

The Residents izdaju “drugi” album, “The Third Reich ‘n Roll”.

Navodnici na riječ “drugi” su tu jer u biti ovaj album predstavlja drugo studijsko ostvarenje otkako su The Residents počeli komercijalno djelovati. Koliko je albuma prije ovog snimljeno, teško da se može spoznati iz raspoloživih informacija s neta. Možda će netko jednog dana ipak uspjeti dešifrirati ovo sve skupa.

Dotle, imamo “The Third Reich ‘n Roll” i jedan veliki upitnik s ove vremenske distance, a to je, kako je netko uspio napraviti ovakvo nešto prije pola stoljeća???

Poznato je da im nikada nije nedostajalo lucidnosti, poznata je njihova sklonost eksperimentu, poznata je već manijakalna opsesija ironijom i sarkazmom. I sve ovo nabrojeno je sublimirano na ovom ostvarenju, ostvarenju, jer teško je ovo nazvati albumom, pogotovo muzičkim.

Pokušat ću ovo elaborirati klasičnim pristupom, jer eklektički bi me odveo .. tko zna gdje …


The Residents – “The Third Reich ‘n’ Roll” / Concentrate

Dakle, “The Third Reich ‘n Roll” je sastavljen od dva dijela, “Swastikas on Parade” i “Hitler Was a Vegetarian”. Svaki dio za sebe iako povezan u jednu cjelinu, sastavljen je od obrada kompozicija koje su zauzimale top liste tog doba. Nastojeći sve oko top lista i komercijalizacije same muzike izvrći ruglu, normalno je da satiričkim pristupom prepunom parodije osmišljavaju svoje verzije kompozicija od kojih su mnoge danas već evergrini.

Ali, The Residents ne bi bili to što jesu, da su kompozicije, .. hm ..prepoznatljive. Neke ćete prepoznati, neke ćete samo naslutiti, ali neke ni rođeni kreatori ne bi ubrali kao svoje.

The Residents su bili i ostali avangarda u rocku i umjetnosti našeg doba. Ovaj album je u biti početak širokog prihvaćanja The Residentsa kao faktora na sceni i što je najbitnije, album koji je svojim veličanstvenim postojanjem skrenuo pažnju na prethodnika, remek djelo avangarde, “Meet the Residents”, (parodija na tada aktualni album The Beatlesa, “Meet the Beatles”, koji je u to vrijeme harao Amerikom!)


The Residents – “Third Reich”

I još nešto, možda će zvučati pomalo neobično, ali slušajući ovaj album, pa i Residents u ovoj fazi, neminovno se nameće poredba sa Flaming Lips i njihovim “comapanion disk” projektom, “Dark Side of the Moon”. Sasvim drugačija koncepcija, sasvim drugačiji ambijent i okruženje, ali lucidnost i avangarda čine neraskidivu poveznicu u pristupu!

Inače nemam običaj, ali ovaj put donosim listu “kompozicija” na albumu, ako netko od vas koji ovo čitate nađe za izazovno poslušati o čemu se radi.

Onome tko pak pokuša, garantiram dobru zabavu!

Residents Randy“The Third Reich ‘n Roll”

“Swastikas on Parade”
(snimljeno 1974. godine)

“Let’s Twist Again” (German version—sampled)
“Land of a Thousand Dances”
“Hanky Panky”
“A Horse with No Name”
“Double Shot (Of My Baby’s Love)”[3]
“The Letter”
“Psychotic Reaction”
“Little Girl”
“Papa’s Got a Brand New Bag” (sung in German)[4]
“Talk Talk” (The Music Machine)
“I Want Candy”
“To Sir, with Love”
“Telstar”
“Wipe Out”
“Heroes and Villains”

“Hitler Was a Vegetarian”
(snimljeno 1975. godine)

“Judy in Disguise (With Glasses)”
“96 Tears”
“It’s My Party”
“Light My Fire”
“Ballad of the Green Berets”
“Yummy Yummy Yummy”
“Rock Around the Clock”
“Pushin’ Too Hard”
“Good Lovin'”
“Gloria”
“In-A-Gadda-Da-Vida”
“Sunshine of Your Love”
“Hey Jude”
“Sympathy for the Devil”

Bonus teme (CD izdan 1988. godine)

“(I Can’t Get No) Satisfaction”
“Loser Weed”
“Beyond the Valley of a Day in the Life”
“Flying”


 The Residents – “The Third Reich ‘n Roll” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci