The Beatles & India

Veljača – 1968.

Povijest the Beatlesa je prebogata epizodama koje su utjecale na njihov rad i sam opus, te nije ni čudno što se i pola stoljeća nakon što su nestali sa scene, još uvijek snimaju/montiraju filmovi o njihovom radu.

Jedna od krucijalnih epizoda je bila i orijentacija na transcendentalnu meditaciju, koju je George Harrison uveo u grupu i njome zarazio sve članove benda. Grupa je povremeno odlazila na seminare o ovoj drevnoj indijskoj vještini.

Bilo je to vrijeme kad je preminuo Brian Epstein, manager grupe, koji je zaslužan za uspon the Beatlesa i za sve što se događalo oko njih. Gubitkom nespornog lidera četvorica mladića su se našla na vjetrometini događanja, želeći koliko toliko kanalizirati svoj rad, opus i ostatak života.

Transcendentalna meditacija se pokazala kao jedno od riješenja, te nije ni čudno što su je sva četvorica prigrlila. U tom su išli toliko daleko da su se javno odrekli bilo kakve droge i prigrlili transcendentalnu meditaciju kao rješenje, kako osobnih tako i općih problema koji su ih pritiskali. Kako nisu bili zadovoljni seminarima u Engleskoj, odlučili su otići u Indiju i pridružiti se učenicima Maharishi Mahesh Yogija, koji se nametnuo kao duhovni voda cijele generacije. Sam put u Indiju je bio debelo medijski popraćen, jer sve što su the Beatlesi radili bilo je pod svjetlima reflektora.


Meeting the Beatles in India 

The Beatlesi su stigli u Indiju u Veljači 1968. godine. Bilo je to putovanje na koje su krenule cijele porodice uključujući čak i prijatelje. Ništa čudnog za to vrijeme, jer kod pojedinih grupa su na turneje kretale cijele porodice, prijatelji, .. (Grateful Death, Allman Brothers Band, Joe Cocker / Mad Dog and Englishman …).

Cijela je karavana bila dakako praćena od male armije reportera. Po dolasku, George, Paul, Ringu i John su se pridružili grupi od 60 osoba koje su zauzele svoje mjesto u razredu učitelja Maharishi Mahesh Yogija. Među njima su bila i poznata lica, Donovan, Mike Love i Paul Horn te glumica Mia Farrow.

Kad su već bili tu, svi su članovi benda iskoristili priliku da napišu nove pjesme. Bio je to jedan od najproduktivnijih trenutaka grupe. Ukupno je nastalo oko 30 pjesama (po nekim izvorima 48!) koje su našle svoje mjesto na albumima koje su izdali po povratku u Englesku. Čak je i Ringo Starr napisao svoju prvu pjesmu.

Od nastalog opusa, osam je pjesama izdano na albumu „The Beatles (“the White Album”), dvije su izdane na albumu “Abbey Road”, dok su ostale svjetlo dana ugledale na solo izdanjima autora.

Prvi je Indiju napustio Ringo Starr sa suprugom, nakon desetak dana. Potom je McCartney otišao radi poslovnih problema s matičnom kućom Apple.

Harrison i Lennon su ostali daleko duže, oko 6 mjeseci i napustili su Indiju pod čudnim okolnostima. Naime, pojavile su se glasine o ponašanju gurua, koje su dakako bile u potpunoj suprotnosti s njegovim učenjem. (Kasnije su John i George izjavili da su glasine bile samo glasine, te su čak priredili dobrotvorni koncert u korist gurua!)

Boravak liverpoolskih čupavaca u Indiji je imao dalekosežni impakt na modernu muziku dvadesetog stoljeća, jer je pored nastanka velikih pjesama the Beatlesa, otvorio velika vrata kroz koja je muzički svijet počeo slušati muziku trećeg svijeta, koja će se nakon puno godina nazvati pravim imenom.

Povezani članci